Recept
Salt kolasås med japansk soja
I Japan är ”soy sauce soft serve” en grej, alltså mjukglass med japansk sojasås, antingen blandat med glassen eller ringlad ovanpå i en sojakolasås. Sojan ger kolasåsen ett otroligt smakdjup tack vare dess aromrikedom och höga halt av umami. Så är du ett fan av salted caramel, det vill säga salt kolasås, bara måste du prova att byta saltet mot japansk sojasås!
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl ljus sirap
- 50 g osaltat smör
- 2 tsk Kikkoman Original sojasås
Gör så här
-
Blanda grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull.
-
Koka upp och låt småkoka utan lock till en simmig sås, 10–15 minuter (ju vidare kastrull, desto kortare tid tar det). Rör då och då.
-
Ta kastrullen från värmen. Tillsätt soja och låt svalna.
-
Servera sojakolasåsen till glass, paj, cheesecake eller en skål färska bär.
Tips!
Bryn smöret innan du blandar det med övriga ingredienser för en extra knäckig kolasås.Visste du att…
Små doser av japansk soja förhöjer, fördjupar och balanserar smakerna i många bakverk och desserter. Testa exempelvis att smaksätta crème brûlée och denna banankaka med en skvätt naturligt bryggd japansk sojasås nästa gång! För lägre sälta, men samma unika egenskaper i övrigt, finns Kikkoman Less Salt sojasås med 30 procent lägre salthalt.