
Recept
Semlor med hemgjord mandelmassa
Dessa semlor med hemgjord mandelmassa är en riktig höjdare för den som älskar klassiska bakverk med en personlig touch. Den hemlagade mandelmassan ger en härlig smak som verkligen lyfter de mjuka, kardemummadoftande bullarna. Med en fluffig fyllning och ett pudrat täcke av florsocker är dessa semlor både enkla att göra och perfekta för en mysig fika – ett riktigt vårtecken!
Ingredienser
- Klassisk semla
- 50 g jäst
- 75 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 tsk stött kardemumma
- ½ tsk salt
- ca 8 dl vetemjöl
- 1 ägg (till pensling)
- Fyllning
- 200 g sötmandel
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 5-6 msk vatten
- Garnering
- florsocker
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm fingervarmt, 37 grader. Häll över degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
-
Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning. Arbeta degen smidig för hand eller i en maskin tills degen är slät och blank.
-
Låt degen jäsa övertäckt ca 45 min.
-
Fyllning: Mixa mandeln fint i en matberedare. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, salt och vatten, mixa ihop till en slät massa och önskad konsistens vill du ha fyllningen lösare gå i med lite mera vatten.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 12 bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg på en bakpapperskläddplåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
-
Grädda mitt ugnen ca 12 minuter till de är gyllenbruna. Låt bullarna svalna på galler.
-
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Lägg i fyllningen och vispa grädden. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locket och pudra över florsocker.