Recept
Senapsgravad strömming
Sill är given högtidsmat för många till både jul, påsk och midsommar – men vad sägs om att variera med gravad strömming? Sjukt underskattat, om du frågar oss. Denna krämiga variant smaksätter du med dijonsenap, honung, dragon och några stänk TABASCO®!
Ingredienser
- 600 g strömmingsfiléer
- 5 dl vatten
- 1 dl ättiksprit (12 %)
- 1 msk salt
- Senapssås
- ½ dl Grey Poupon dijonsenap
- ½ tsk TABASCO® Original pepparsås
- 1 msk honung
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 2 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
Gör så här
-
Dra av skinnet från strömmingen.
-
Blanda vatten, ättikssprit och salt i en rymlig bunke.
-
Lägg strömmingsfiléerna i saltlagen. Ställ in i kylen 6–8 timmar, tills köttet är vitt.
-
Häll av strömmingfiléerna och låt dem rinna av väl i ett durkslag. Skär i långsmala bitar.
-
Blanda ihop ingredienserna till senapssåsen.
-
Varva de avrunna filéerna och såsen i en ren burk med lock. Låt stå i kylskåp ca 1 dygn.
-
Servera gärna strömmingen med kokt potatis, knäckebröd och lagrad hårdost.
Visste du att…
Strömming och sill är samma art? Fångas fisken norr om Kristianopel i Blekinge blir det en strömming, fångas den längre söderut och på västkusten blir det en sill. Du känner igen strömmingen på att den är mindre och magrare än sillen.