Recept
Senapsstuvad potatis
Stuvad potatis ett utmärkt exempel på äkta svensk husmanskost. Rör ner en klick senap så får potatisen extra tjong i smakerna. Ska den serveras till isterband och inlagda rödbetor är det gott med persilja, till lax rekommenderar vi annars dill. Eller kombinera bägge örter!
Ingredienser
- 900 g fast potatis
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk (3%)
- 1 msk Colman’s Original senap
- 2 msk finhackad persilja och/eller dill
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och låt ånga av.
-
Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa i mjölet. Ställ tillbaka på värmen och tillsätt mjölken lite i taget under fortsatt vispning. Rör ner senapen. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Skala och skär potatisen i cm–stora tärningar.
-
Blanda potatisen med stuvningen. Tillsätt persilja och/eller dill.
-
Servera den senapsstuvade potatisen till stekt isterband och inlagda rödbetor alternativt gravad, kallrökt, varmrökt eller ugnsbakad lax.
Tips!
Tryck ut innehållet ur 2 isterband. Smula det grovt och stek korvsmulorna knapriga i smör i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera till den senapsstuvade potatisen tillsammans med 1 dl tärnade, inlagda rödbetor och Colman’s Original senap att ta mer av.