Recept

Senapsstuvad potatis

Ca 40 min
4

Stuvad potatis ett utmärkt exempel på äkta svensk husmanskost. Rör ner en klick senap så får potatisen extra tjong i smakerna. Ska den serveras till isterband och inlagda rödbetor är det gott med persilja, till lax rekommenderar vi annars dill. Eller kombinera bägge örter!

Ingredienser

  • 900 g fast potatis
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 msk Colman’s Original senap
  • 2 msk finhackad persilja och/eller dill
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten i en kastrull. Häll av och låt ånga av.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa i mjölet. Ställ tillbaka på värmen och tillsätt mjölken lite i taget under fortsatt vispning. Rör ner senapen. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Skala och skär potatisen i cm–stora tärningar.

  4. Blanda potatisen med stuvningen. Tillsätt persilja och/eller dill.

  5. Servera den senapsstuvade potatisen till stekt isterband och inlagda rödbetor alternativt gravad, kallrökt, varmrökt eller ugnsbakad lax.


    Tips!
    Tryck ut innehållet ur 2 isterband. Smula det grovt och stek korvsmulorna knapriga i smör i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera till den senapsstuvade potatisen tillsammans med 1 dl tärnade, inlagda rödbetor och Colman’s Original senap att ta mer av.

You say potato – I say potato