Recept
Skördewok med udonnudlar och spicy ponzu sriracha
Att woka säsongens grödor är ett utmärkt sätt att öka mängden grönt på tallriken. Passa på att slänga med lite svamp, det blir bara ännu härligare! Smaksätt woken med en spicy ponzu sriracha för rik kryddighet och precis lagom hetta. Nudelälskare som receptmakaren Christin Kashou är har hon självklart den älskade ingrediensen i sin smakrika skördewok.
Ingredienser
- 2 rödlökar
- 1 röd paprika
- 1 broccoli (ca 250 g)
- 200 g savojkål
- 150 g haricots verts eller vaxbönor
- 150 g ostronskivling
- 150 g shiitakesvamp
- 400 g färska udonnudlar eller valfria nudlar
- ½ dl rapsolja
- 1 kruka thaibasilika
- Spicy ponzu sriracha
- 4 vitlöksklyftor
- 2 cm färsk ingefära
- 1 dl Kikkoman Lemon Ponzu
- 1–3 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 2 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 3 msk strösocker
- 2 msk majsstärkelse
Gör så här
-
Spicy ponzu sriracha: Skala och finhacka vitlöken. Finhacka ingefäran. Blanda vitlök och ingefära med övriga ingredienser. Ställ woksåsen åt sidan.
-
Skala, dela och skär rödlöken i klyftor. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika, broccoli och savojkål i ungefär lika stora bitar. Bryt svampen i mindre bitar.
-
Koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Häll av och ställ åt sidan.
-
Hetta upp oljan i en stor wok- eller stekpanna. Stek rödlök och broccoli några minuter på medelvärme under omrörning. Tillsätt svamp och haricots verts eller vaxbönor. Fortsätt steka tills alla grönsaker har mjuknat.
-
Lägg ner paprika, savojkål och nudlar i pannan. Häll på woksåsen. Tillaga under omrörning tills såsen tjocknat något. Strö över thaibasilika. Servera woken rykande varm!
Förslag på protein
Friterad tofu – dela fast tofu i mindre bitar och panera ett par matskedar majsstärkelse och stek i rikligt med olja tills gyllenbruna.
Kyckling – skiva kycklingfilé i munstora bitar. Stek i het olja och rör ner i woken mot slutet.
Lax – marinera laxfilé i Kikkoman Ponzu Lemon. Ugnsbaka 10–15 minuter på 200 grader.