Recept
Smörstekt torsk med svampsås och sojarostad kål
Vem behöver kokt potatis till den smörstekta torsken när en gudomlig svampsås stjäl all uppmärksamhet? Ja, det skulle vara om du kompletterar med sojarostad spetskål. Men annars – den gräddiga svampsåsen med dijonsenap och ponzusås är något alldeles extra.
Ingredienser
- 600 g skinn- och benfri torskfilé
- smör till stekning
- persilja eller körvel till garnering
- salt och nymalen svartpeppar
- Svampsås
- 250 g svamp efter säsong
- 2 dl crème fraiche
- ½ dl vispgrädde
- 1 dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- 3 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- ½ msk Grey Poupon dijonsenap
- Sojarostad kål
- 1 spetskål
- 3 msk olivolja
- 1 msk Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader.
-
Svampsås: Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en stekpanna tills den börjar få färg och den mesta vätskan har kokat in, ca 5 minuter. Tillsätt crème fraiche, grädde, fiskbuljong, ponzusås och dijonsenap. Koka upp och sjud 10–15 minuter under lock. Smaka av med peppar.
-
Sojarostad kål: Skär kålen i 4 klyftor. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda ihop olivolja och soja. Pensla kålen med blandningen. Rosta i mitten av ugnen tills kålen är nätt och jämnt mjuk och har fått lite färg, ca 20 minuter.
-
Skär fisken i portionsbitar. Krydda runtom med salt och peppar.
-
Stek fisken i smör i en stekpanna 3–4 minuter per sida eller tills innertemperaturen i den tjockaste delen är 52–56 grader.
-
Fördela svampsåsen på tallrikar. Lägg fisken ovanpå och den rostade kålen bredvid. Garnera med persilje- eller körvelkvistar.
Tips!
Gör en stuvning av svampsåsen genom att reda av den med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Perfekt till en gratinerad svamptoast på ljust surdegsbröd med tomat och riven ost. Eller varför inte som fyllning i crêpes med en fräsch grönsallad till!