Recept

Ingefärsgyoza med tofu och sojadipp

Över 60 min
2

Med färdig dumplingsdeg är det faktiskt ingen större konst att göra egna gyoza, som också går under namnet potstickers, mandu, jiaozi och ja, dumplings. Mat- och livsstilsbloggaren Sofia Wood fyller sina med tofu, vitkål, färsk ingefära och doppar i en sojadipp med sesam.

Ingredienser

  • 24 tinade gyozaplattor
  • 1 tsk rostade sesamfrön
  • Gyozafyllning
  • 1 dl finhackad vitkål
  • 2 finhackade salladslökar
  • 150 g smulad fast tofu
  • 1 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2–3 msk Kikkoman Original sojasås
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 2 tsk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 3 msk neutral rapsolja
  • 1 dl vatten
  • Sojadipp
  • 1 dl Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås
  • 2 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till gyozafyllningen i en bunke med den mindre mängden soja. Smaka av med mer soja om det behövs mer sälta. Ställ i kylen och låt dra ca 30 minuter.

  2. Lägg ca ½ msk fyllning i mitten av varje gyozaplatta. Det är viktigt att inte överfylla knytena eftersom de blir svåra att försegla då. Blöt kanterna på plattan med fingret och nyp sedan ihop varje knyte till en halvmåneform. Sömmen på gyozan ska peka uppåt.

  3. Häll 1 ½ msk olja i en non-stick traktör- eller stekpanna med lock och lägg i hälften av degknytena. Tillsätt ½ dl vatten och lägg på locket. Låt gyozan steka tills vattnet har ångat bort, ca 4 minuter. På så sätt får de en krispigt stekt botten och en mjuk ångad ovansida. Upprepa med resterande gyoza. Lägg upp på fat. Strö över sesamfrön.

  4. Rör ihop ingredienserna till sojadippen. Avnjut tillsammans med nystekt gyoza.

Laga fler asiatiska rätter med mycket smak