Recept
Soja- och teriyakiglaserade revbensspjäll
Kocken Frida Ronges revbensspjäll är ett fulländat smakmöte mellan kryddig kanel, ingefära och stjärnanis å ena sidan, japansk soja, teriyakisås och chili å den andra. Laga dessa i jul tillsammans med en krispig sallad med ponzudressing.
Ingredienser
- 1 kg tjocka revbensspjäll
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 5 cm färsk ingefära
- 1 ½ liter vatten
- 2 msk Kikkoman Original sojasås
- ev ½-1 msk shichimi togarashi (japansk chilipeppar)
- Soja- och teriyakiglaze
- silad lag från revbensspjällen
- ½ dl Kikkoman Original sojasås
- 1 dl Kikkoman glutenfri teriyakimarinad
- 1 msk flytande honung
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 krm chiliflakes
- 1 finriven stjärnanis
- 2 msk smör
- Krispig sallad
- 3 endive (gärna röda)
- 10 cm rättika
- 200 g grönkål, svartkål eller savojkål
- 1 dl torkade katrinplommon
- 1 kruka vattenkrasse
- 1 kruka koriander
- ½-1 dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 1 msk riven färsk ingefära
Gör så här
-
Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära.
-
Lägg revbenen i en gryta. Häll på vattnet så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma av väl.
-
Tillsätt lök, vitlök, ingefära och soja. Koka under lock tills köttet är mört, det tar 1 ½–2 timmar beroende på hur tjocka revbenen är.
-
Ta upp köttet ur lagen. Sila och spara lagen till glazen. Låt köttet svalna.
-
Soja- och teriyakiglaze: Koka ner lagen tills 2–3 dl återstår. Tillsätt övriga ingredienser förutom smöret. Koka ner ytterligare tills ⅔ dl återstår. Sila glazen. Rör ner smöret.
-
Sätt ugnen på 175°C.
-
Lägg revbenen i en ugnssäker form. Pensla på med glaze runt om. Sätt in i mitten av ugnen tills köttet har fått fin färg, ca 20 minuter. Strö eventuellt över shichimi togarashi innan servering.
-
Krispig sallad: Skölj endiven och dela i mindre bitar. Skala och hyvla rättikan tunt med hjälp av en osthyvel eller mandolin. Lägg rättikan i iskallt vatten, så att den blir krispig. Dela kålen i mindre bitar och förväll ca 30 sekunder i kokande, lättsaltat vatten. Häll av och låt rättikan rinna av. Blanda ponzusås och ingefära.
-
Lägg upp endive, rättika och kål på ett fat. Ringla över ponzudressingen. Toppa med vattenkrasse och koriander.
-
Skär revbensspjällen i mindre bitar och servera med den krispiga salladen.