Recept
Soja-crème brûlée
Om Japan och Frankrike skulle mötas i en dessert kan resultatet mycket väl bli Frida Ronges crème brûlée med japansk soja. Att många sötsaker vinner på ett uns sälta är sedan gammalt, men sojasåsen förstärker även övriga smaker på ett genialiskt sätt.
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde (300 g)
- ¾ dl mjölk (3 %, ca 80 g)
- 4 äggulor (80 g)
- ¾ dl strösocker (60 g)
- ¼ dl Kikkoman Original sojasås (35 g)
- rårörsocker att bränna av
Gör så här
-
Sätt ugnen på 100°C.
-
Blanda grädde, mjölk, äggulor, socker och soja i en skål.
-
Fördela blandningen i 4 smorda, ugnssäkra portionsformar.
-
Ställ in i mitten av ugnen tills brûléen har stelnat, det tar 1–2 timmar. Låt svalna något. Ställ in i kylen minst 2 timmar före servering.
-
Vid servering: Strö över ett tunt lager rårörsocker och bränn försiktigt av med en gasolbrännare (ytan ska bli knäckig och bärnstensfärgad, men inte bränd). Sikta eventuellt över lite mortlat rårörsocker.
Tips!
Servera genast med nybryggt kaffe – gärna tillsammans med en skvätt Alvisa 10 Brandy Ecológico.