Recept
Sojaglass med rostat boveteströssel
Japansk soja är en förstklassig smakförhöjare i all världens mat. Otippat nog får den även glass att smaka fantastiskt gott. Kocken Frida Ronge var lite av en pionjär med receptet på sin sojaglass, som hon redan kallar för en klassiker, så har du ännu inte testat – gör’t!
Ingredienser
- 2 gelatinblad
- 125 g strösocker
- 75 g vispgrädde
- 250 g mjölk (3%)
- 125 g Kikkoman Original sojasås
- 250 g kvarg eller crème fraiche
- 250 g cream cheese
- Sockerlag
- 250 g vatten
- 250 g strösocker
- Rostat boveteströssel
- 1 ½ liter vatten
- 1 dl bovetegryn
- 2 tsk kokosolja
- 1 tsk äppelmos
- 1 tsk honung eller ljus sirap
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här
-
Börja med sockerlagen. Koka upp vatten och socker tills sockret har smält.
-
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
-
Smält sockret i en kastrull på medelhög värme till en gyllenbrun karamell, rör inte för då kan det bildas kristaller. Häll på grädden lite i taget under omrörning.
-
Värm mjölken i en annan kastrull. Krama ut överflödig vätska ur gelatinet och lägg ner i kastrullen tillsammans med sockerlag, soja, kvarg eller crème fraiche och cream cheese.
-
Blanda den karamelliserade grädden med mjölkblandningen. Låt svalna och ställ sedan in i kylen. Gör gärna smeten dagen innan och kör den sedan i en glassmaskin. Frys in.
-
Rostat boveteströssel: Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp vattnet. Häll det över bovetet, låt dra någon minut och sila sedan bort vattnet. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Blanda bovete, kokosolja, äppelmos, honung eller sirap och vaniljpulver i en bunke. Sprid ut blandningen på en bakpappersklädd. Sätt in i mitten av ugnen och rosta tills bovetet är torrt och krispigt, det tar 45–60 minuter. Rör då och då.
-
Skopa upp sojaglassen i glasstrutar. Rulla i boveteströssel och servera genast.
Tips!
Det går fint att toppa glassen med något annat, exempelvis rostade, hackade nötter eller kolasås. Du vet vad du gillar bäst.