Recept

Sojagravad lax med wasabimajonnäs

Över 60 min
20

Same same but different! Med minimal insats tar du din gravade lax till nya smakhöjder. Tacka den japanska sojan för det. Tillsammans med en wasabimajonnäs förstärker du den asiatiska twisten och får en riktig höjdarlax att njuta av – oavsett högtid och tillfälle.

Ingredienser

  • 1 dl strösocker
  • 4 msk salt
  • 1 kg laxfilé med skinn
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • salt
  • Wasabimajonnäs
  • 1 äggula
  • 1 tsk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 1 msk wasabipaste
  • 1 ½ dl neutral olja
  • Till garnering
  • sesamfrön (gärna svarta)
  • ärtskott
  • tunt skivad gurka

Gör så här

  1. Blanda socker och salt.

  2. Torka fisken torr med hushållspapper.

  3. Dela laxen på mitten. Gnid in filéerna med sockersaltblandningen runt om.

  4. Lägg filésidorna med köttsidan mot varandra med tunn del mot tjock del. Lägg i dubbla plastpåsar.

  5. Blanda soja, ingefära och sesamolja. Häll ner i påsen. Förslut väl. Vänd runt ordentligt. Låt ligga i kylen i 2 dygn. Vänd plastpåsen några gånger under tiden.

  6. Wasabimajonnäs: Vispa ihop äggula med sushi-risvinäger och wasabi. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

  7. Vid servering: Skiva upp laxen och lägg på ett fat. Garnera med sesamfrön, ärtskott och tunt skivad gurka. Servera med wasabimajonnäsen.

    Tips – snabbmajo!

    Det går lika bra att använda Colman’s senapspulver till majonnäsen. Blanda 1 ½ dl färdig majonnäs med ½–1 msk senapspulver och 1 tsk flytande honung. Klart! 

Mer med asiatiska smaker