Recept
Sojakaramelliserade äpplen
Testat tricket att ha flingsalt i äppelsmulpaj? Det är inspirationen till att karamellisera säsongens svenska äpplen i smör, honung och japansk sojasås. Använd som topping på gröt och/eller tjock yoghurt. Tänk dig smaken av äppelpaj till frukost eller brunch, men i lite nyttigare form, där sojan ger en härlig karamellig sälta och lyfter övriga smaker.
Ingredienser
- 4 medelstora fasta äpplen (t ex aroma)
- 50 g osaltat smör
- 2 msk flytande honung
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- ½ tsk malen kanel
Gör så här
-
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
-
Stek äpplena i smör på medelvärme i en stekpanna tills de börjar mjukna. Ringla över honung och soja. Låt karamellisera ett par minuter. Krydda med kanel.
-
Servera äpplena som topping på gröt och/eller yoghurt, gärna ihop med granola.
Tips!
Låt den japanska sojasåsen från Kikkoman bli det nya salta i en ljuvlig kolasås att ringla över vaniljglass, paj, cheesecake eller färska bär. Eller gör en lika ljuvlig sojachokladsås genom att smälta 100 g mörk choklad i bitar över vattenbad. Tillsätt 125 g vispgrädde och värm försiktigt under omrörning. Smaka av med 1–2 msk Kikkoman Original sojasås.