Recept
Sommarbowl med ponzulax, säsongens grönt och citronmajonnäs
Varför göra poké bowl med importerade råvaror när du kan göra en mer klimat- och miljömässigt hållbar, nordisk variant utan att ge avkall på smaken? Det är vad kocken Jessie Sommarström vill inspirera till genom att välja svenskodlad regnbågslax och exempelvis byta vitt ris mot svenskt havreris och avokado mot svenska ärter.
Ingredienser
- ½ dl salt
- ¼ dl strösocker
- 5 dl vatten
- 340 g skinn- och benfri regnbågslaxfilé (gärna svenskodlad)
- ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 3 dl havreris
- finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
- 1 salladslök
- 12 sockerärter
- 8 rädisor
- 1 dl plockade spritärter eller gröna ärter
- 4 blad sommarkål (gärna spetskål)
- rapsolja och smör
- salt
- ärtskott till garnering
- Ingefärspicklad kålrabbi
- 2 dl Kikkoman Sushi-risvinäger
- 2 msk vatten
- 50 g färsk ingefära
- 1 kålrabbi
- Citronmajonnäs
- finrivet skal och färskpressad juice av 1 citron
Gör så här
-
Börja med den ingefärspicklade kålrabbin. Koka upp sushi-risvinäger och vatten. Skiva ingefäran tunt och lägg i en skål. Häll på den varma lagen. Låt svalna. Ställ in i kylen och låt dra över natten. Skala och skiva kålrabbin tunt, gärna med hjälp av en mandolin. Lägg i en bunke. Häll på den kalla ingefärslagen. Låt stå och dra minst 1 timme.
-
Blanda salt och socker med det kalla vattnet. Rör tills allt har lösts upp. Lägg ner regnbågsfilén i rimningslagen. Låt stå i kylen ca 20 minuter.
-
Ta upp fisken ur rimningslagen och skölj i kallt vatten. Torka torr med hushållspapper.
-
Dela filén i 2 bitar. Hetta upp en teflonpanna och halstra filébitarna hastigt runt om. Skär fisken i tunna skivor tvärsöver fibrerna. Pensla på rikligt med ponzusås.
-
Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen. Blanda med 2 msk rapsolja. Smaka av med citronskal, citronjuice och salt.
-
Citronmajonnäs: Lägg majonnäsen i en skål. Smaka av med citronskal och citronjuice.
-
Skiva salladslöken tunt. Strimla sockerärterna. Skölj, ansa och skär rädisorna i klyftor.
-
Sjud spritärter eller gröna ärter ca 2 minuter i saltat vatten. Häll av.
-
Skär kålbladen i mindre bitar. Stek dem hastigt i smör i en stekpanna. Smaka av med salt.
-
Vid servering: Lägg havreriset i botten på 4 skålar. Fördela grönsaker och regnbågslax längs kanten på skålarna. Toppa med en klick citronmajonnäs och garnera med ärtskott.
Tips!
Alla kan inte få tag på svenskodlad regnbågslax, men alla kan byta ut importerade grödor mot svenskproducerade. Och glöm inte att samtliga grönsaker kan varieras efter säsong. Det är bara att välja och vraka utifrån vad våra svenska odlare erbjuder – eller din egen odling!