Recept

Sosaties – sydafrikanska grillspett

Ca 40 min
4

Grillrätten sosaties från Sydafrika kan varieras på olika sätt, men med curry och aprikoser som minsta gemensamma nämnare. Det har vi tagit fasta på och utvecklat vidare med kebabkrydda och en skvätt japansk soja för att få smakerna att lyfta ännu mer. Särskilt till ett fruktigt och smakrikt sydafrikanskt rött vin som älskar kryddor och sötsyrlig frukt!

Ingredienser

  • 600 g rostas eller lammrostbiff
  • 8 torkade aprikoser (gärna ”soft”)
  • 2 gula lökar
  • salt och flingsalt
  • Marinad
  • 1 ½ tsk curry
  • 1 ½ msk kebabkrydda
  • 2 tsk Kikkoman Original sojasås
  • ¾ dl neutral rapsolja
  • Tropisk majonnäs
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk tomatpuré
  • några stänk TABASCO® Habanero
  • Mortlad pistageröra
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 msk skalade pistagenötter
  • 1 kruka koriander
  • finrivet skal och färskpressad juice av 1 lime
  • ¾ dl olivolja

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden.

  2. Putsa och skär köttet i 12 ungefär lika stora bitar.

  3. Lägg köttet i en bunke. Häll på marinaden och massera in ordentligt eller lägg kött och marinad i dubbla plastpåsar, massera in och låt marinera över natten.

  4. Blötlägg torkade aprikoser ca 15 minuter i varmt vatten, om de är hårda. Skala, dela och skär löken i grova klyftor.

  5. Varva kött, lök och aprikoser på 4 spett.

  6. Tropisk majonnäs: Rör ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt.

  7. Mortlad pistageröra: Skala vitlöken. Mortla vitlök, pistagenötter, koriander, limeskal och limejuice till en grov röra. Tillsätt oljan och blanda ihop. Smaka av med salt.

  8. Grilla spetten över direkt värme tills de har fått fin färg och köttets innertemperatur är 58–60 grader (motsvarar medium).

  9. Lägg upp spetten på ett fat. Strö över lite flingsalt. Servera med såserna och gärna en grönsallad. Pommes frites eller klyftpotatis är också gott till.


    Visste du att…
    Braai är Sydafrikas motsvarighet till amerikansk barbecue eller argentinsk asado, där sosaties är en given grillrätt i det kapmalaysiska köket. Namnet sosaties kommer från orden ”sate” som betyder kött på spett och ”saus” som betyder ungefär kryddig sås på afrikaans. Köttslag varierar från det mest traditionella får och lamm till olika detaljer av nöt, fläsk och kyckling. Rätten kännetecknas av just smakkombinationen curry och aprikos.

Fler recept som låter grillen gå varm