Recept
Söta crêpes med äpplefyllning
På jakt efter ett riktigt gott utefika eller utemellis? Då är det söta crêpes på stormkök du ska satsa på! Preppa crêpessmeten hemma och ta med i en flaska eller termos. Sedan är det bara att koka ihop en fyllning med äpple, rårörsocker, kanel och kardemumma, steka crêpesen och kombinera de två. Och just ja – glöm inte utekaffet!
Ingredienser
- Crêpessmet
- 2 dl bovetemjöl
- 4 dl växtbaserad mjölkdryck
- 3 ägg
- smör eller olja till stekning
- en nypa salt
- Fyllning
- 2 msk rårörsocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 2–3 äpplen
Gör så här
-
Förbered crêpessmeten: Blanda bovetemjöl, mjölkdryck och salt i en bunke. Tillsätt äggen och blanda. Häll över i en termos eller flaska. Låt stå i kylen tills du ska ut.
-
Förbered äpplefyllningen: Blanda ihop rårörsocker, kanel och kardemumma i en burk (eller packa separat om du vill kunna styra mängderna på plats).
-
Skär äpplena i klyftor.
-
Tänd stormköket. Lägg i en klick smör eller lite olja i ett kokkärl och stek äppelklyftorna på medelvärme. Strö över kryddblandningen. Rör om ofta. Äpplena är klara när de är lite mjuka. Ställ åt sidan medan du steker crêpesen.
-
Ha i lite smör eller olja i stekpannan och stek dina crêpes på medelvärme. Fyll sedan med äppelfyllningen. Ät direkt – gärna med glass (går fint att ta med i termos!) eller lättvispad grädde (vispa hemma eller skaka tjock i sin förpackning, men töm då ut lite grädde först). En god kopp utomhusbryggt filterkaffe smakar bra till – spana in vår guide till det här!
Vegan? Uteslut äggen och använd 6 dl mjölkdryck och 4 dl bovetemjöl.
Förbered hemma
- Crêpessmeten
- Kryddblandningen till äpplefyllningenPacklista
- Ingredienser till maten
- Stormkök, bränsle och tändare
- Skärbräda, kniv och stekspade
- Bestick och något att äta på
SMAKA tipsar!
I vår värld tar vi gärna det söta med en nypa Maldon® havssalt. Salt balanserar nämligen sötma och gör underverk i många kakor, bakverk och desserter. Inte minst när du strör spröda flingor av det handskördade havssaltet ovanpå det söta i fråga. Testa får du se!