Recept

Söta crêpes med äpplefyllning

Ca 30 min
8

På jakt efter ett riktigt gott utefika eller utemellis? Då är det söta crêpes på stormkök du ska satsa på! Preppa crêpessmeten hemma och ta med i en flaska eller termos. Sedan är det bara att koka ihop en fyllning med äpple, rårörsocker, kanel och kardemumma, steka crêpesen och kombinera de två. Och just ja – glöm inte utekaffet!

Ingredienser

  • Crêpessmet
  • 2 dl bovetemjöl
  • 4 dl växtbaserad mjölkdryck
  • 3 ägg
  • smör eller olja till stekning
  • en nypa salt
  • Fyllning
  • 2 msk rårörsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2–3 äpplen

Gör så här

  1. Förbered crêpessmeten: Blanda bovetemjöl, mjölkdryck och salt i en bunke. Tillsätt äggen och blanda. Häll över i en termos eller flaska. Låt stå i kylen tills du ska ut.

  2. Förbered äpplefyllningen: Blanda ihop rårörsocker, kanel och kardemumma i en burk (eller packa separat om du vill kunna styra mängderna på plats).

  3. Skär äpplena i klyftor.

  4. Tänd stormköket. Lägg i en klick smör eller lite olja i ett kokkärl och stek äppelklyftorna på medelvärme. Strö över kryddblandningen. Rör om ofta. Äpplena är klara när de är lite mjuka. Ställ åt sidan medan du steker crêpesen.

  5. Ha i lite smör eller olja i stekpannan och stek dina crêpes på medelvärme. Fyll sedan med äppelfyllningen. Ät direkt – gärna med glass (går fint att ta med i termos!) eller lättvispad grädde (vispa hemma eller skaka tjock i sin förpackning, men töm då ut lite grädde först). En god kopp utomhusbryggt filterkaffe smakar bra till – spana in vår guide till det här!

    Vegan? Uteslut äggen och använd 6 dl mjölkdryck och 4 dl bovetemjöl.

    Förbered hemma
    - Crêpessmeten
    - Kryddblandningen till äpplefyllningen

    Packlista
    - Ingredienser till maten
    - Stormkök, bränsle och tändare
    - Skärbräda, kniv och stekspade
    - Bestick och något att äta på


    SMAKA tipsar!

    I vår värld tar vi gärna det söta med en nypa Maldon® havssalt. Salt balanserar nämligen sötma och gör underverk i många kakor, bakverk och desserter. Inte minst när du strör spröda flingor av det handskördade havssaltet ovanpå det söta i fråga. Testa får du se!

Mer utemat att laga