Recept
Spaghetti carbonara med ärtsallad
Nej, det ska kanske inte vara grädde i spaghetti carbonara, men vi trotsar ”förbudet” och har i en skvätt ändå. För just gräddigheten i pastan tillsammans med sältan från bacon och parmesan är precis vad som behövs för att möta upp en citronsyrlig, krispig ärtsallad.
Ingredienser
- 280 g tärnat bacon
- 2 ägg
- 1 ½ dl matlagningsgrädde
- 75 g riven parmesan
- 300 g spaghetti
- några droppar TABASCO® Original
- salt och nymalen svartpeppar
- riven parmesan till servering
- Ärtsallad
- 150 g sockerärter
- 1 schalottenlök
- 5 rädisor
- finrivet skal av ½ citron
- Dressing
- 1 msk Kikkoman Ponzu Lemon
- 1 tsk Kikkoman Sushi-risvinäger
- ½ msk olivolja
Gör så här
-
Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
-
Knäck äggen i en bunke. Vispa ihop med grädde och parmesan till en slät smet.
-
Koka pastan 2 minuter kortare tid än enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och låt rinna av i ett durkslag, men spara 1 dl av pastavattnet.
-
Häll tillbaka pastan i kastrullen. Tillsätt pastavattnet och äggsmeten. Rör om på medelvärme tills såsen blir krämig och pastan färdigkokt. Rör ner baconet och fortsätt röra tills allt är blandat. Smaka av med TABASCO® Original, salt och peppar.
-
Ärtsallad: Strimla sockerärterna på längden. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skär rädisorna i tunna skivor eller i kvartar. Blanda sockerärter, lök, rädisor och rivet citronskal i en skål.
-
Dressing: Rör ihop ponzusås, sushi-risvinäger och olivolja. Häll över salladen.
-
Servera spaghetti carbonaran med mer riven parmesan, gärna några extra stänk TABASCO® Original samt ärtsalladen.
Tips!
Meatfree Monday? Byt ut bacon mot sojabönor (stek gärna på dem lite lätt) alternativt att du fintärnar och knapersteker halloumi eller rökt tofu.