Recept
Spareribs med rabarberchutney och äpplig coleslaw
Spareribs är tunna revbensspjäll som det är meningen att du ska hugga in på med händer och tänder – strunta i besticken med andra ord. Den kryddstarka glazen som du penslar ribsen med passar både till kött och fågel, säkert också en bit lax.
Ingredienser
- 1 ½–2 kg tunna revbensspjäll eller spareribs
- 3 dl vatten
- salt och svartpeppar
- Het senaps- och sojaglaze
- 2 finrivna vitlöksklyftor
- ½ msk Colman ́s senapspulver
- 2 msk Kikkoman Original sojasås
- ½ dl flytande honung
- 2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk riven färsk ingefära
- Äpplig coleslaw
- 200 g vitkål
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 äpple (gärna granny smith)
- 1 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
- 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- Rabarberchutney
- 250 g rabarber
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl vatten
- 1 tsk timbutpeppar
- 2 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 dl rörsocker
- 1 kruka mynta
- några stänk TABASCO® Habanero pepparsås
- majsstärkelse till redning
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skär revbenen i bitar och lägg i en långpanna. Krydda med salt och peppar runt om. Häll vatten i botten av långpannan och täck med aluminiumfolie. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills köttet börja släppa från benen. Gör resten under tiden.
-
Blanda ihop ingredienserna till glazen.
-
Äpplig coleslaw: Strimla vitkålen fint. Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Skala och grovriv moroten. Grovriv äpplet. Rör ihop majonnäs, gräddfil, sushi-risvinäger och TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås i en skål. Blanda ner kål, lök, morot och äpple. Smaka av med salt och peppar.
-
Rabarberchutney: Skala rabarbern och skär i mindre bitar. Skala, dela och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda rabarber, lök och vitlök i en kastrull tillsammans med vatten, timbutpeppar, TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås och rörsocker. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Koka ytterligare 1 minut, tills chutneyn har tjocknat något. Låt kallna. Hacka myntan grovt och rör ner. Smaka av med salt.
-
Ta ut revbenen när de är klara och höj temperaturen i ugnen till 225 grader (givetvis kan själva glaze-momentet göras på grillen också).
-
Lägg över revbenen på en ny plåt med bakplåtspapper. Pensla på glazen runt om. Sätt in den nya plåten i övre delen av ugnen tills köttet har fått fin färg, det tar 10–15 minuter.
-
Servera spareribsen med coleslaw, chutney och gärna klyftpotatis eller pommes frites.
Tips!
Om du inte får tag på TABASCO® Sriracha pepparsås går det bra att använda motsvarande mängd TABASCO® Buffalo pepparsås eller en mindre mängd TABASCO® Original pepparsås. Rabarberchutneyn med mynta passar utmärkt till sommarens grillade rätter. Häll upp den på en väl rengjord burk och förvara i kylen, så håller den i flera veckor.