Recept
Stekt lax med sandefjordsås och ponzugrönt
Lägg lika delar vispgrädde, crème fraiche och smör på minnet. För då har du alltid nära till världens kanske enklaste och godaste smörsås. Sandefjordsås härstammar från Norge, så vad passar väl bättre till än en bit lax? Råhyvlade grönsaker med ponzu blir pricken över i!
Ingredienser
- 800 g fast potatis
- 600 g skinn- och benfri laxfilé
- ärtskott till garnering
- smör och olivolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- citronklyftor till servering
- Sandefjordsås
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 100 g rumsvarmt smör
- 1–2 tsk färskpressad citronjuice
- 2 msk finskuren gräslök
- 80 g lax- eller forellrom
- Ponzugrönt
- 1 morot
- ½ gurka
- ½ msk Kikkoman Ponzu Lemon
Gör så här
-
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull.
-
Sandefjordsås: Koka upp grädden i en liten kastrull. Vispa i crème fraiche och låt koka ihop ca 5 minuter. Ta från värmen. Tillsätt smöret i klickar under mixning/vispning. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Rör ner gräslök och rom. Ställ åt sidan.
-
Ponzugrönt: Skala moroten. Skär morot och gurka i tunna strimlor med hjälp av en potatisskalare eller mandolin. Lägg i en skål och blanda ihop med ponzu.
-
Dela laxen i portionsbitar. Krydda den runt om med salt och peppar.
-
Stek fisken i smör och olivolja ett par minuter per sida i en het stekpanna.
-
Fördela såsen på 4 tallrikar. Lägg på varsin laxbit. Toppa med grönsakerna. Garnera med ärtskott. Servera med kokt potatis och citronklyftor.
Tips!
Byt lax mot röding för en ännu festligare rätt eller varför inte en perfekt stekt torskrygg! Fiskrom kan uteslutas eller ersättas med tångkaviar.