Recept
Sticky glaze till revbensspjäll
Det är ingen konst att röra ihop en glaze till julens ugnsbakade eller sommarens grillade revbensspjäll. Här använder vi en naturligt glutenfri sojasås för att glazen ska passa de allra flesta. Sojasåsen ger en djup sälta och gott om välsmakande umami. Passar även till tofu och kyckling.
Ingredienser
- 3 kg spareribs eller tunna revbensspjäll
- 3 dl vatten
- salt och nymalen svartpeppar
- Sticky glaze
- 2 dl Kikkoman Tamari glutenfri sojasås
- 2 dl ketchup
- 1 dl strösocker
- 1 dl flytande honung
- 1 msk färskpressad limejuice
- 2 msk finriven färsk ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skär eventuellt revbenen i bitar och lägg i en bakpappersklädd långpanna. Krydda med salt och peppar runt om.
-
Häll vatten i botten av långpannan och täck med aluminiumfolie. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills köttet börja släppa från benen.
-
Sticky glaze: Blanda alla ingredienser i en skål tills sockret har lösts upp.
-
Ta ut revbenen när de är klara och höj ugnen till 225 grader.
-
Lägg revbenen på en ny plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med glaze runt om. Sätt in i den övre delen av ugnen tills köttet har fått fin färg, 10–15 minuter. Pensla med glazen ytterligare ett par gånger under tillagningen.
-
Servera revbensspjällen med valfria tillbehör, exempelvis rödkålssallad med apelsin och saltrostade mandlar (gott på julbordet!) eller med klyftpotatis, coleslaw och grillad majs.
Tips!
För rökig hetta – tillsätt 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås. Glazen är också god att smaksätta med en smått rökig whisky. För en juligare touch är det gott att addera ½ tsk malen kanel. Överbliven glaze går utmärkt att frysa in till ett senare tillfälle.