Recept
Vi hävdar att sushitårta är lite som vår svenska smörgåstårta med skillnaden att du jobbar med ris i stället för bröd och gör sushitårtan i en form. Oavsett vilken fyllning och vilka toppings du väljer – glöm inte att servera sin sushitårta med en riktigt god japansk sojasås!
Ingredienser
- 200 g kokt sushiris
- 1 mogen avokado i skivor
- 4 sockerärter
- ¼ gurka
- 1 rädisa
- 2 körsbärstomater (gärna orangea)
- 100 g rökt lax i skivor
- 4 kokta vannameiräkor (ASC-märkta)
- 2 msk forellrom
- 2 tsk svart stenbitsrom
- ¼ ask smörgåskrasse
- rapsolja till stekning
- Kikkoman Original sojasås till servering
- Omelettstrimlor
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 tsk potatismjöl
- ½ tsk strösocker
- 1 krm salt
- Marinerad shiitake
- 250 g shiitake
- 1 msk lönnsirap eller honung
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- ½ tsk strösocker
- 1 dl vatten
- Wasabimajonnäs
- ½ dl majonnäs
- 1–2 tsk wasabipaste
Gör så här
-
Börja med omelettstrimlorna. Blanda alla i en skål. Hetta upp en liten stekpanna, ca 20 cm i diameter. Pensla med olja. Häll i äggsmeten och fördela tunt, som en pannkaka, och stek på låg värme på båda sidor. Låt omeletten svalna. Skär i ca 2 mm tunna strimlor.
-
Marinerad shiitake: Skär av foten från svamparna. Koka upp lönnsirap eller honung, sojasås, socker och vatten tillsammans med svampen i en liten stekpanna. Sänk värmen och låt all vätska koka in. Låt svalna. Skär svampen i tunna skivor.
-
Rör ihop ingredienserna till wasabimajonnäsen.
-
Klä en liten bakform, ca 16 cm i diameter, men plastfolie. Fördela 1/3 av sushiriset på bottnen. Täck med ett jämnt lager skivad avokado. Bred på ytterligare 1/3 av sushiriset. Täck med ett jämnt lager marinerad shiitake. Fördela resterande sushiris. Täck med plastfolie och tryck till lätt med händerna.
-
Skär sockerärterna i ca 1 cm breda, sneda bitar. Hyvla gurkan på längden och rulla ihop till spetsiga rosor. Skiva rädisan tunt. Skär tomaterna i klyftor.
-
Skär den rökta laxen i 3–4 cm långa och ca 2 cm breda strimlor. Lägg kanterna lite omlott och forma till 3–4 blad. Rulla ihop utifrån och in. Ställ laxrullarna upp. Vik ut ovansidan med fingrarna till en blomma (det ska bli 5 stycken).
-
Vid servering: Ta bort plastfolien från tårtan och stjälp upp på ett fat, så att bottnen hamnar överst. Lägg på omelettstrimlorna i ett jämnt lager. Fördela räkorna och de rökta laxblommorna. Klicka forell- och stenbitsrom på laxblommorna. Garnera med resterande ingredienser. Klicka på wasabimajonnäsen. Avsluta med att klippa över smörgåskrasse.
-
Servera sushitårtan med sojasås och njut!
Tips!
Fukta fingrarna innan du trycker ned sushiriset i bakformen. Det gör sushitårtan fastare och minskar risken för att den faller isär. Nyfiken på hur du gör det perfekta sushiriset? Spana in den här filmen!