Recept
Mustig vegogryta med svamp och senap
Nu blir det comfort food! Och nej – kött är inget måste för att en gryta ska bli mustig och god. Det fixar du enkelt med smaksättare som japansk soja och en riktigt välgjord fransk dijonsenap. Spread the word!
Ingredienser
- Du behöver:
- 300 g blandad svamp (t ex champinjoner och portabello)
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 150 g vitkål
- 2 morötter
- 150 g brysselkål
- 2 ½ dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller konc fond)
- 2 ½ dl vispgrädde eller växtbaserat alternativ
- 1 tsk torkad dragon
- 2 msk Grey Poupon dijonsenap
- 1 tsk Kikkoman Original sojasås
- smör eller olja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Rensa och dela svampen i bitar (enklast går det att bara bryta sönder den med fingrarna).
-
Strimla vitkålen. Dela moroten i bitar (borsta bara av den om den är jordig, men skala helst inte, där sitter många av nyttigheterna). Ansa och halvera brysselkålen på längden.
-
Hetta upp smör eller olja i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och svamp. Låt fräsa några minuter. Salta och peppra.
-
Lägg grönsakerna i grytan och låt fräsa ytterligare några minuter.
-
Tillsätt buljong, grädde, dragon, dijonsenap och soja. Koka upp och låt koka 10–15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera grytan med ris, pasta eller bröd, och gärna en fräsch grönsallad.