Recept

Svamprisotto med brynt smör, picklade trattkantareller och hasselnötter

60 min
4

Matcha en klassisk Ale med lätt ton av rostat kaffe och nötter och tydlig maltig ton till en krämig och smakrik svamprisotto. Receptet är framtaget av matprofilen Jennifer Eriksson (@gottigheter) och är en perfekt maträtt till helgmenyn.

Ingredienser

  • Picklad svamp
  • 400 g svamp (gärna trattkantareller och skogschampinjon)
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl ättikssprit 12%
  • Risotto
  • 350 g risottoris⁠
  • 1,2 liter vatten⁠
  • 2 msk kantarell- eller grönsaksbuljong⁠
  • 3 schalottenlökar⁠
  • 2 vitlöksklyftor⁠
  • 2 dl vitt vin⁠
  • 1 dl hasselnötter⁠
  • 2 dl parmesan
  • 25 g smör
  • olivolja⁠
  • gräslök

Gör så här

  1. Börja med att pickla trattkantareller (ca 100 g). Koka snabbt upp vatten, socker & ättikssprit. Häll över den råa svampen och låt svalna.

  2. Hacka övrig svamp grovt och stek i torr panna, salta och ner med en klick smör. Lägg åt sidan.

  3. Hetta upp vatten och buljong. 

  4. Finhacka schalotten och vitlök och stek mjukt i olivolja i annan kastrull. Häll på risottoriset och stek ett par minuter.

  5. Häll på vin och koka in i riset. På med en stor slev buljong och rör och på med mer buljong om vartannat. Tar ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.

  6. Försök gnugga bort skalet på hasselnötterna mellan en kökshandduk och  grovhacka. Rosta hasselnötterna i ugn eller torr panna. 

  7. När risotton typ är klar, lägg ner sista buljongen och vänd i den stekta svampen. Stäng av plattan och rör ner finriven parmesan. Låt stå och vila.

  8. Fiska upp den picklade svampen och stek hastigt i lite smör. 

  9. Bryn smör och finhacka gräslöken. 

  10. Toppa risotton med svamp, hasselnötter, en sked brynt smör, finhackad gräslök, parmesan och nymalen peppar. ⁠

Matcha med dryck

Fuller’s ESB

Läs mer
En klassisk Ale

Fler festliga recept