Recept
Svamprisotto med brynt smör, picklade trattkantareller och hasselnötter
Matcha en klassisk Ale med lätt ton av rostat kaffe och nötter och tydlig maltig ton till en krämig och smakrik svamprisotto. Receptet är framtaget av matprofilen Jennifer Eriksson (@gottigheter) och är en perfekt maträtt till helgmenyn.
Ingredienser
- Picklad svamp
- 400 g svamp (gärna trattkantareller och skogschampinjon)
- 1 dl socker
- 2 dl vatten
- 0,5 dl ättikssprit 12%
- Risotto
- 350 g risottoris
- 1,2 liter vatten
- 2 msk kantarell- eller grönsaksbuljong
- 3 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin
- 1 dl hasselnötter
- 2 dl parmesan
- 25 g smör
- olivolja
- gräslök
Gör så här
-
Börja med att pickla trattkantareller (ca 100 g). Koka snabbt upp vatten, socker & ättikssprit. Häll över den råa svampen och låt svalna.
-
Hacka övrig svamp grovt och stek i torr panna, salta och ner med en klick smör. Lägg åt sidan.
-
Hetta upp vatten och buljong.
-
Finhacka schalotten och vitlök och stek mjukt i olivolja i annan kastrull. Häll på risottoriset och stek ett par minuter.
-
Häll på vin och koka in i riset. På med en stor slev buljong och rör och på med mer buljong om vartannat. Tar ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.
-
Försök gnugga bort skalet på hasselnötterna mellan en kökshandduk och grovhacka. Rosta hasselnötterna i ugn eller torr panna.
-
När risotton typ är klar, lägg ner sista buljongen och vänd i den stekta svampen. Stäng av plattan och rör ner finriven parmesan. Låt stå och vila.
-
Fiska upp den picklade svampen och stek hastigt i lite smör.
-
Bryn smör och finhacka gräslöken.
-
Toppa risotton med svamp, hasselnötter, en sked brynt smör, finhackad gräslök, parmesan och nymalen peppar.