Recept

Svampsteak med kryddsmör och grillrub

Under 60 min
2

Här har du en riktig showstopper att bjuda en vegoskeptisk vän eller släkting på. För vem kunde ana det ljuvliga resultatet av att gnida in en hel klase ostronskivling i en smarrig rub och sedan steka svampen under press. Låt ett härligt kryddsmör smälta på toppen, gott!

Ingredienser

  • 500 g fast potatis
  • 2 stora klasar ostronskivling
  • 1 knippe grön sparris (250 g)
  • raps- och olivolja
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • Kryddsmör
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 msk finmortlad torkad svamp
  • 1 tsk Colman’s senapspulver
  • finrivet skal av ½ citron
  • 150 g margarin
  • 1 msk olivolja
  • Grillrub
  • 2 tsk Colman’s senapspulver
  • 3 msk finmortlad torkad svamp
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad dragon 
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver 
  • 1 ½ msk rörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Kryddsmör: Mortla vitlök och ½ tsk flingsalt till en pasta. Tillsätt persiljan och mortla lite till. Rör ner den finmortlade svampen, senapspulver, citronskal, margarin och olivolja. Blanda tills allt är jämnt fördelat. Slå in smöret i en bit plastfolie och forma till en rulle. Förvara i frysen fram till servering.

  3. Skär potatisen i klyftor. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja. Krydda med flingsalt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och har fått fin färg, ca 25 minuter.

  4. Grillrub: Blanda ihop alla ingredienser med 1 tsk havssalt och 1 krm peppar.

  5. Lägg ostronskivlingen i en skål eller påse. Häll på grillruben och gnid in ordentligt så att svampen täcks helt med kryddblandningen runtom och in överallt.

  6. Stek en svampsteak i taget i olja 2–3 minuter per sida i en stekpanna. Platta till dem genom att pressa hårt med botten av en liten kastrull eller mindre stekpanna. Fortsätt pressa tills svampen inte längre vätskar sig och har fått fin färg. Passa bara så den inte blir överstekt och därmed torr/seg.

  7. Skär eller bryt av den nedre, torra delen på sparrisen. Stek dem nätt och jämnt mjuka i olivolja i en stekpanna. Strö över lite havssalt och peppar.

  8. Lägg upp svampsteaken på tallrikar. Toppa med en tjock skiva kryddsmör. Servera med sparris och klyftpotatis.


    Tips!
    Torkad svamp finns i välsorterade mataffärer. Sort spelar mindre roll, så varför inte testa att blanda olika? Och nästa gång det vankas svampplockning – passa på att torka egen svamp!

Vegofiera mera med Gustav Johansson