Recept

Tagliata med grillad portobello

Ca 40 min
4

Slipp oroa dig för om biffen eller entrecôten kommer vara seg och satsa på grillad portobello till din tagliata i stället! Ett alternativ som passar alla, inte bara den som föredrar en växtbaserad kosthållning och särskilt svampälskaren. Matcha vår version av den italienska succérätten med ett svalt glas rosévin för en komplett måltid.

Ingredienser

  • 4 portobello (ca 600 g)
  • 2 citroner
  • 250 g körsbärstomater (gärna på kvist)
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • 1 påse rucola (ca 65 g)
  • olivolja
  • salt
  • hyvlad parmesan till servering
  • Sojamarinad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm hel svartpeppar
  • 1 dl blandade örter
  • 2 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk balsamvinäger
  • Wasabikräm
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 2 tsk wasabipaste på tub

Gör så här

  1. Börja med marinaden. Skala vitlöken och lägg i en mortel tillsammans med svartpeppar, örter, soja och balsamvinäger. Mortla ihop till en paste. Tillsätt ¾ dl olivolja.

  2. Lägg svampen i en bunke eller i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och blanda väl. Låt marinera minst 15 minuter eller över natten i kylen.

  3. Halvera citronerna. Lägg tomaterna på dubbla folieark. Ringla över lite olivolja.

  4. Ta upp svampen ur marinaden. Grilla på direkt värme några minuter på varje sida tills den har fått fin färg. Pensla med marinaden då och då. Fortsätt sedan grilla på indirekt värme 5–10 minuter.

  5. Lägg tomaterna i folie på grillen tills de har blivit mjuka. Grilla samtidigt citronhalvorna med snittytan nedåt på grillgallret tills de har fått tydliga grillränder.

  6. Rör ihop ingredienserna till wasabikrämen. Smaka av med salt.

  7. Bottna en stor träskärbräda, ett stort fat eller separata tallrikar med rucola. Skär svampen i skivor. Lägg ovanpå rucolan tillsammans med de grillade tomaterna. Pressa på citronjuice från de grillade citronhalvorna. Toppa med pinjenötter och parmesan. Avsluta med att ringla över lite olivolja och gärna resterande marinad på svampen. Servera med wasabikrämen.


    Tips!
    Får du inte tag på Kikkoman Sushi-risvinäger kan du ersätta den med motsvarande mängd mirin alternativt risvinäger eller vit balsamvinäger och en nypa strösocker.

Andra godsaker att grilla