Recept

Tarte flambée med sötpotatis, bacon och jalapeño

Ca 30 min
8

I sitt franska ursprung är tarte flambée en tunn, krispig pizza på ojäst botten. I vårt recept använder vi kyld smördeg på rulle – så kalla det för fusk-tarte flambée, men vem gillar inte att ta en genväg? Smördegen fyller vi med smetana, stekt lök, bacon och sötpotatis. Och ni som vet, ni vet att sötpotatis älskar jalapeño, vilket vi tillför i form av en mild pepparsås.

Ingredienser

  • ½ gul lök
  • 140 g bacon
  • 75 g sötpotatis
  • 1 rulle kyld smördeg (à 250 g)
  • 1 dl smetana
  • rapsolja
  • Till servering
  • TABASCO® Grön pepparsås
  • 1 knippe vattenkrasse eller småbladig sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Skala och hacka löken. Finstrimla baconet.

  3. Hetta upp lite olja i en stekpanna på medeltemperatur. Tillsätt lök och bacon. Låt fräsa några minuter tills löken har mjuknat och baconet börjar få lite färg. Låt svalna.

  4. Skala och skär sötpotatisen i tunna skivor, gärna med hjälp av en mandolin.

  5. Rulla ut smördegen på en plåt. Bred på smetana. Lägg sötpotatisskivorna omlott. Toppa med lök- och baconblandningen. Sätt in i mitten av ugnen tills smördegen är luftigt frasig och har fått fin färg, ca 15 minuter.

  6. Vid servering: Skär tarte flambéen i 16 bitar. Garnera med vattenkrasse eller småbladig sallad. Stänk på valfritt antal droppar TABASCO® Grön pepparsås.


    Tips!
    Bjud in till mingelfest (exempelvis i adventstider) och servera tarte flambéen tillsammans med tataki på oxfilé med jordnötter och ponzu och ostpaj i krustader med grönkål och hasselnötter till varm sangria med ingefära, apelsin och kanel i glasen.

Tataki på lax med flera smårätter