Recept

Tarte flambée med tre olika toppings

Över 60 min
8

Tarte flambée har sitt ursprung i franska Alsace. Till skillnad från pizza kräver degen ingen jäsning. Och i stället för tomatsås används en syrlig bas som färskost eller crème fraiche. Gör en grunddeg och välj mellan tre olika toppings – alla festliga så det förslår, hörde vi skål?

Ingredienser

  • Deg (grundrecept)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • Topping 1 – Rom och picklad rödlök
  • 1 rödlök
  • ½ dl Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g riven västerbottensost
  • 80 g löjrom
  • 1 knippe dill
  • nymalen svartpeppar
  • Topping 2 – Lufttorkad skinka och gruyère
  • 200 g naturell färskost
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 200 g riven gruyère
  • 80 g lufttorkad skinka (t ex parma eller serrano)
  • ½ påse mâchesallad (ca 30 g)
  • några stänk TABASCO® Original pepparsås
  • Topping 3 – Fikon och karamelliserad lök
  • 1 gul lök
  • ½ msk florsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • 4 färska fikon
  • 180 g smulad chèvre
  • ½ påse rucola (ca 30 g)
  • ½ dl rostade, hackade hasselnötter
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Deg (grundrecept): Lägg mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja. Mixa ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie. Låt vila i kylen 1 timme.

  2. Topping 1 – Rom och picklad lök: Skala, dela och skiva rödlöken tunt. Lägg i en burk och häll på sushi-risvinäger. Låt stå minst 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche och strö över osten. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med picklad rödlök, löjrom, dillvippor och svartpeppar.

  3. Topping 2 – Lufttorkad skinka och gruyère: Rör ihop färskost och dijonsenap. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på färskostblandningen och strö över osten. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med bitar av lufttorkad skinka, mâchesallad och några stänk TABASCO® Original pepparsås.

  4. Topping 3 – Fikon och karamelliserad lök: Skala, dela och skiva löken. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna på låg värme. Strö över florsockret och låt karamellisera på lite högre värme. Rör ihop crème fraiche och TABASCO® Grön pepparsås. Skär fikonen i klyftor. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche-blandningen. Lägg på fikonklyftorna och strö över den smulade chèvren. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med karamelliserad lök, hasselnötter, rucola och gärna några stänk TABASCO® Grön pepparsås efter smak.


    Tips!
    Grundreceptet på degen räcker till två bottnar. Välj sedan topping och fördela på bottnarna (varje toppingförslag räcker alltså till dessa två bottnar). Du kan också halvera receptet på två olika toppings och göra två varianter utifrån grundreceptet på degen – eller göra 1 ½ sats av degen, halvera receptet för respektive topping och göra alla tre. Väntar du många gäster kan du givetvis trippla degreceptet och göra alla tre toppings enligt respektive recept.

Tips på mer bjudvänlig mat med mycket smak