Recept
Toast med varmrökt sik, ägg och sparris
Bara du har smörstekt bröd att utgå från är du en bra bit på väg. Sedan skadar det ju inte om du har en bit varmrökt sik, några lättkokta gröna sparrisar, äggklyftor, rödlök, gräslök och färsk dill som du binder ihop med en krämig dijondressing. Låt oss utbringa en ”toast”!
Ingredienser
- 500 g varmrökt sik
- 2 ägg
- 12 gröna sparrisar
- 4 skivor surdegsbröd
- ½ finhackad rödlök
- 1 msk finskuren gräslök
- dillvippor till garnering
- citronklyftor till servering
- salt och nymalen svartpeppar
- Dijondressing
- 4 msk majonnäs
- 2 msk gräddfil
- 1 msk Grey Poupon dijonsenap
- rikligt med finskuren dill
Gör så här
-
Ta bort ev skinn och ben från fisken. Bryt fisken i stora bitar.
-
Koka äggen så att gulan fortfarande är lite krämig. Kyl ner, skala och skär i klyftor.
-
Skär eller bryt av den torra, nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt rinna av.
-
Blanda ihop ingredienserna till dijondressingen. Smaka av med salt och peppar.
-
Stek brödet i smör på båda sidor i en stekpanna tills det är frasigt och gyllene.
-
Fördela dressingen på det stekta brödet. Lägg på ägg, sparris och fiskbitar. Toppa med rödlök och gräslök. Garnera med dillvippor och servera med citronklyftor.
Tips!
Bästa sättet att koka perfekta ägg är att försiktigt lägga ner dem med en sked i kokande vatten (nej, ägg är inte gjorda av glas, spricker inte förutsatt att de inte har en spricka i skalet från början) och sedan börja ta tid. Det heter att koka ägg, men vattnet ska bara sjuda. Hur lång tid äggen ska koka beror på storlek och önskat resultat. Med denna metod tar ett mellanstort ägg på 60 gram nio minuter att koka till en något krämig gula. Kyl ner äggen direkt i kallt vatten för att avstanna kokningen. Det gör också äggen lättare att skala.