Recept
Tomatsoppa med Buffalo-yoghurt och vitlöksbröd
I denna matiga tomatsoppa gömmer sig både kålrot, risoni och röda linser. Ja, den är precis så hälsosam som den låter, men framför allt god så klart. Vad du än gör – missa inte att servera soppan med det varma, frasiga brödet förgyllt med vitlöks- och sojasmör…
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 100 g kålrot
- ½ msk curry
- ½ msk sumac
- 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
- 8 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning eller koncentrerad fond)
- 2 msk torkade röda linser
- 1 dl risoni
- 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
- 1 påse bladspenat (ca 65 g)
- olja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- Vitlöksbröd
- 100 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk Kikkoman Original sojasås
- 1 baguette
- Buffalo-yoghurt
- 1 ½ dl medelhavsyoghurt (10 %) eller växtbaserat alternativ
- 1 msk TABASCO® Buffalo pepparsås
- 1 tsk honung eller agavesirap
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala och grovriv kålroten.
-
Fräs lök, vitlök, curry och sumac i 2 msk olivolja i en rymlig kastrull ca 5 minuter tills löken är mjuk, men utan att den får färg. Tillsätt kålrot, krossade tomater, buljong, linser, risoni och TABASCO® Original pepparsås. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock. Vänd ner spenaten. Smaka av med salt och peppar.
-
Vitlöksbröd: Lägg smöret eller margarinet i en skål. Skala och finriv ner vitlöken. Häll i sojan och rör ihop. Dela baguetten nästan helt igenom på längden. Bred på smöret eller margarinet. Slå in brödet i aluminiumfolie. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter.
-
Rör ihop ingredienserna till Buffalo-yoghurten.
-
Lägg upp soppan i en skål. Servera med en klick Buffalo-yoghurt och varma vitlöksbröd.
Tips!
Garnera gärna soppan med groddar eller skott. Snyggt, nyttigt och gott!