Recept

Trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås

Ca 30 min
6

En klassisk trifle görs med sockerkaka, men vi väljer i stället savoiardikex och byter vispad grädde mot en len mascarponekräm smaksatt med punsch. Jordgubbar och en hemgjord chokladkolasås med en nypa flingsalt gör det till en utomordentligt god dessert. Vi kallar det för brittisk trifle möter italiensk tiramisu – lättlagat och lyckat!

Ingredienser

  • 6 savoiardikex
  • ½ liter färska jordgubbar
  • rostade mandelspån till garnering
  • Salt chokladkolasås
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kakaopulver
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ tsk flingsalt
  • Mascarponekräm
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2–3 msk punsch

Gör så här

  1. Börja med den salta chokladkolasåsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och sjud tills såsen får en lagom tjock konsistens. Låt svalna.

  2. Mascarponekräm: Vispa mascarpone med florsocker och äggula till en fluffig kräm med elvisp i en bunke. Smaka av med punsch.

  3. Bryt savoiardikexen i mindre bitar. Dela jordgubbarna.

  4. Varva mascarponekräm, kex, jordgubbar och salt chokladkolasås i glas. Börja med ett lager kräm och avsluta med att ringla över chokladkolasås. Garnera med mandelspån.


    Tips!
    Desserten går utmärkt att förbereda upp till 1 dag före servering och blir bara godare av att stå till sig. Vänta i så fall med mandelspånen till strax före servering.

Matcha med dryck

Amigas – kraftfull & balanserad

Läs mer

Fuller's London Porter

Läs mer

Saracco Moscato d'Asti

Läs mer
Passar att dricka till

4 andra desserter att njuta av