Recept

Två enkla tilltugg till rosévin

20–45 min
4

Fänkålssotad tonfisk med grillad paprika, sardeller och kapris eller en tartar på ugnsbakad rödbeta med smulad chèvre? Oavsett vilken topping du väljer att lägga på frasigt stekta brödskivor har du här den ultimata plockmaten till två utvalda roséviner – ett friskt och bärigt från södra Frankrike och ett lite mer fruktigt och smakrikt från Argentina.

Ingredienser

  • Fänkålssotad tonfisk med grillad paprika
  • 2 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 skiva färsk tonfisk (ca 200 g)
  • 40 g avrunnen grillad paprika i olja
  • 3 sardellfiléer i olja
  • 1 msk kapris
  • ½ tsk färskpressad citronjuice
  • 8 skivor baguette
  • smörgåskrasse till garnering
  • olivolja
  • salt
  • Tartar på ugnsbakad rödbeta med chèvre
  • 200 g rödbetor
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 8 skivor baguette
  • 50 g chèvre
  • strimlad salladslök till garnering
  • olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Fänkålssotad tonfisk med grillad paprika: Stöt fänkålsfröna i en mortel. Krydda tonfisken runtom med mortlade fänkålsfrön och salt.

  2. Hetta upp en stekpanna till absolut högsta temperatur. Stek tonfisken i lite olivolja eller sota den med en brännare ca 30 sekunder på varje sida. Kyl ner. Skär i tunna skivor.

  3. Hacka paprika, sardeller och kapris. Blanda med citronjuice och 1 tsk olivolja.

  4. Stek bröden frasiga och gyllene i rikligt med olivolja på medelhög temperatur ett par minuter på varje sida. Lägg tonfisken på det stekta brödet. Toppa med paprikaröran och garnera med lite klippt smörgåskrasse.

  5. Tartar på ugnsbakad rödbeta med chèvre: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i 2–3 cm stora bitar. Lägg betorna i en ugnssäker form. Blanda med lite olivolja och krydda med salt. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills betorna är genommjuka. Låt svalna.

  6. Finhacka rödbetorna. Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda betor och lök med citronjuice och 2 tsk olivolja. Smaka av med salt.

  7. Stek bröden frasiga och gyllene i rikligt med olivolja på medelhög temperatur ett par minuter på varje sida. Lägg rödbetstartaren på det stekta brödet. Smula över chèvren. Garnera med strimlad salladslök.


    Tips!
    Både paprikaröran till tonfisken och rödbetstartaren kan förberedas dagen innan. Förenkla med färdigrostad baguette, så kallad naturell bruschetta, eller crostini.

Matcha med fransk eller argentinsk rosé

Puy Chéri Syrah Rosé

Läs mer
Rosévin som passar till

Fler förslag på lättlagad, festlig plockmat