Recept
Vardagslyxig räkpasta med dill och dijonsenap
Alla italienare får blunda nu, för vi tänker inte hindras av den gamla regeln att rätter med skaldjur inte får serveras med parmesan. Det blir faktiskt för gott för att motstå. Dessutom har vi redan brutit mot smakreglerna med dill och dijonsenap, för en rustik fransk touch. Men allra viktigast – vi tar tillvara räkan med skal och allt, då blir det helt enkelt bäst.
Ingredienser
- 750 g frysta, tinade räkor med skal
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl torrt vitt vin (oekat)
- 4 dl vispgrädde
- ½ msk Grey Poupon dijonsenap
- 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
- 350 g pasta (t ex fusilli)
- ½ dl finskuren dill
- olivolja till stekning
- riven parmesan till servering
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
-
Skala räkorna. Spara skalen i en bunke.
-
Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
-
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull tills det mjuknar. Tillsätt räkskal och tomatpuré. Fortsätt fräsa ytterligare några minuter under omrörning, tills räkskalen börjar vitna. Häll på vinet och låt koka ca 2 minuter. Tillsätt grädde, dijonsenap och TABASCO® Original pepparsås. Koka upp och sjud 10–15 minuter utan lock.
-
Koka pastan ca 2 minuter kortare än enligt anvisning på förpackningen. Häll av, men spara 1 dl av pastavattnet.
-
Sila av räkskalen. Häll tillbaka såsen i kastrullen. Tillsätt pastan och pastavattnet. Blanda om. Rör ner räkor och dill. Låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
-
Servera med riven parmesan, nymalen svartpeppar och gärna en klick dijonsenap.
Visste du att…
Stärkelsen i pastavattnet hjälper till att reda såsen och göra den extra krämig. Så ta för vana att alltid slå i en skvätt i dina pastasåser och också att blanda pasta med såsen i stället för att servera separat. För så gör däremot italienarna.