Recept

Varm kronärtskocksdipp med fetaost och jalapeño

Ca 30 min
4

Baked artichoke är den amerikanska varma kronärtskocksdippen som får de flesta som provar på fall. Denna variant som flirtar med Grekland är både krämig, syrlig, örtig, lagom jalapeñohet och alldeles, alldeles underbar att ställa fram på tapas- eller plockmatsbuffén.

Ingredienser

  • 1 burk kronärtskockshjärtan (ca 400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl svarta oliver
  • 1 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • finrivet skal av 1 citron
  • 2 msk hackad färsk mynta
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Häll av kronärtskockorna och hacka dem. Skala och finriv vitlöken. Skiva oliverna.

  3. Blanda majonnäs, crème fraiche och smulad fetaost i en skål. Rör ner kronärtskockor, vitlök, oliver och TABASCO® Grön pepparsås. Smaka av med salt och peppar.

  4. Häll blandningen i en ugnssäker form. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.

  5. Strö över citronskal och mynta. Servera den varma kronärtskocksdippen med rostat libabröd, tunna skivor av rostad surdegsbaguette eller färdiga crostini.


    Tips!
    För att rosta libabröd sätter du först ugnen på 225 grader. Lägg sedan libabrödet på en bakpappersklädd plåt. Pensla runtom med olivolja. Rosta i mitten av ugnen tills brödet börjar få färg, 5–7 minuter. Ta ut och bryt i mindre bitar.

Det här kan du dippa i nästa gång