Recept
Vegan Fried Rice
Ta för vana att alltid koka mer ris än vad som går åt till en måltid. Då har du nämligen en Asiens mest populära vardagsrätter på lut – fried rice. Hur du lagar den varierar mellan olika länder och regioner, men i grunden är det ett enkelt sätt att ”koka soppa på en spik”, menar vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johansson. Och bäst blir det med gårdagens ris.
Ingredienser
- 600 g blandade grönsaker (t ex vitkål, morot och broccoli)
- 3 vitlöksklyftor
- 1 förpackning salladslök (125 g)
- 400 g naturell tofu
- 1 krm gurkmeja
- 2 msk färskriven ingefära
- 400 g kokt, kallt jasminris
- 1 kruka hackad färsk koriander
- 1 msk rostade sesamfrön
- rapsolja till stekning
- Woksås
- ¾ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 1–1 ½ msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 msk risvinsvinäger
- ½ msk agavesirap eller ljus sirap
Gör så här
-
Förbered de blandade grönsakerna genom att skala de som behöver skalas och skär i ½ cm stora tärningar. Lägg dem i olika skålar utifrån ungefärlig tillagningstid.
-
Skala och finriv vitlöken. Strimla salladslöken, lägg de gröna delarna åt sidan.
-
Blanda ihop ingredienserna till woksås i en skål.
-
Hetta upp lite rapsolja i en wok eller stor stekpanna på hög värme. Smula ner tofun. Tillsätt gurkmeja, salt och peppar. Fräs under omrörning tills allt har blandats och tofun fått fin färg. Ta upp och lägg åt sidan.
-
Woka grönsakerna i omgångar i rapsolja. Börja med de hårda som behöver längst tid. Avsluta med att woka alla grönsaker tillsammans med vitlök och ingefära. Ta upp och lägg åt sidan.
-
Stek det kalla riset i lite rapsolja tills det har blivit varmt och fått fin stekyta. Tillsätt tofun, de wokade grönsakerna och woksåsen. Rör om så att allt blandas.
-
Toppa det stekta riset med de gröna delarna av salladslöken, koriander och sesamfrön. Servera genast, gärna med mer Kikkoman Ponzu Lemon och TABASCO® Sriracha pepparsås så att var och en får krydda efter eget tycke och smak.
Tips!
Om du inte har tillgång till dagsgammalt ris är det bara att koka nytt ris och låta det svalna. Livsmedelsverket rekommenderar att du snabbt kyler ner ris som du tänker använda en annan dag. Får det stå kvar i rumstemperatur kan oönskade bakterier växa till. Förvara riset i kylen, vid en temperatur på 4 grader håller det i flera dagar.