Recept
Vegansk Japchae med ponzu och sriracha
Tricket med den koreanska sötpotatisnudelwoken Japchae är enligt Gustav ”Jävligt Gott” Johansson att woka varje ingrediens för sig. Det ger det perfekta tuggmotståndet i varje enskild grönsak. I kombination med sötpotatisnudlarnas sega konsistens blir det succé!
Ingredienser
- 400 g fast naturell tofu
- 250 g sötpotatisnudlar
- 1 gul lök
- 1 stor morot eller 2 små
- 1 stor röd paprika
- 4–5 salladslökar
- 2 msk rostade sesamfrön
- rapsolja till stekning
- salt
- Tofumarinad
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 2 msk Kikkoman Rostad sesamolja
- 1 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 msk mirin
- Marinerad svamp
- 400 g shiitake
- 1 ½ dl Kikkoman Ponzu Lemon
- 2 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 2 msk agavesirap
- 3–4 msk TABASCO® Sriracha pepparsås
- Spenat
- 175 g färsk spenat
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 tsk Kikkoman Rostad Sesamolja
Gör så här
-
Vira in tofun i hushållspapper och lägg i press mellan två skärbrädor med något tungt på ett tag så överflödig vätska pressas ut.
-
Skär tofun i tunna skivor och lägg i en plastpåse tillsammans med ingredienserna till tofumarinaden. Låt marinera minst 30 minuter, helst ännu längre.
-
Häll ut hela tofupåsens innehåll i en het stekpanna eller wok. Stek tills all marinad har absorberats av tofun och den har fått en knaprig yta (det tar ett tag, men det är värt det!). Smaka gärna av med mer ponzusås, sesamolja och TABASCO® Sriracha pepparsås.
-
Marinerad svamp: Skär bort foten från shiitakesvamparna och strimla hattarna. Blanda ihop övriga ingredienser till en marinad och låt svampen dra i den ca 30 minuter. Förbered resten under tiden.
-
Koka sötpotatisnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
-
Fiska upp svampen ur marinaden och pressa ut överflödig vätska i en skål. Lägg ner nudlarna i skålen och blanda runt, så de får smak av svampmarinaden.
-
Spenat: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner spenaten ca 10 minuter, så den precis mjuknar. Häll av och skölj med kallt vatten. Blanda med vitlök, sesamolja och lite salt.
-
Skala löken och moroten/morötterna. Dela och kärna ur paprikan. Skär allt i tunna stavar. Skär den gröna delen av salladslöken i långa strimlor. Finskiva resten.
-
Woka grönsakerna en i taget med lite salt och olja i en het stekpanna eller wok tills de precis börjar mjukna, men har kvar ett tuggmotstånd. De ska vara rejält ”al dente”!
-
Stek svampen tills den fått har fin stekyta. Ta upp och stek därefter på de marinerade nudlarna så att de blir varma.
-
Rör ihop tofu, spenat, svamp, nudlar, de nywokade grönsakerna och nästan alla sesamfrön i en stor skål. Smaka av med mer ponzusås och TABASCO® Sriracha pepparsås. Toppa med resterande sesamfrön. Servera genast.
Tips!
Tofun kan bytas ut mot valfritt vegokött eller tempeh.