Recept
Vegansk Toast Skagen
Visste du att fast tofu påminner om räkor i konsistensen? Och att du kan göra majonnäs på kikärtsspad i stället för ägg? Kombinera med kaviar på tång i stället för stenbitsrom och du har snart lagat matbloggaren Gustav Johanssons signaturrätt – vegansk Toast Skagen.
Ingredienser
- 6 msk kikärtsspad
- 2–3 tsk Grey Poupon dijonsenap
- färskpressad juice av ½ citron
- 4–5 dl rapsolja
- salt, vitpeppar och svartpeppar
- vegansmör till stekning
- Skagenröra
- 200 g fast naturell tofu
- 1 liten rödlök
- ½ fänkål
- 4 dl vegansk majonnäs
- 5 msk tångkaviar
- 1 dl finskuren färsk dill
- ca 2 msk färskpressad citronjuice
- Till servering
- 1 limpa levainbröd
- 50 g tångkaviar
- 1 finhackad rödlök
- några kvistar färsk dill
- citronklyftor
- olivolja
Gör så här
-
Blanda kikärtsspad, dijonsenap, citronjuice och 4 dl rapsolja i en hög mixerskål. För ner en mixerstav till botten av skålen och sätt igång den på maxfart. Dra sakta upp staven från botten under full mixning medan du räknar till 10, då håller du rätt tempo. Om majonnäsen inte är tillräckligt stabil efter att du gjort detta kan du vispa ner ytterligare lite olja med mixerstaven. Halverar du eller dubblar receptet och är osäker på mängden olja är det bäst att börja med lite mindre än du tror och sedan tillsätta mer i efterhand om det behövs. Har du i för mycket så spricker majonnäsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Mixa igen tills du får en riktigt tjock och krämig majonnäs.
-
Skagenröra: Skär tofun i cirka 7 × 7 mm stora tärningar. Skala och finhacka rödlök. Ansa och finhacka fänkålen. Blanda tofu, rödlök, fänkål, vegansk majonnäs, tångkaviar och dill. Smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar. Röran kan med fördel stå och dra i några timmar i kylskåp före servering.
-
Vid servering: Skär brödet i cirka 1 cm tjocka skivor. Stek dem i vegansmör i en stekpanna på medelvärme. Lägg ½–1 dl skagenröra i en boll på varje brödskiva. Toppa med tångkaviar, rödlök, en dillkvist, lite salt, svartpeppar och några droppar olivolja.
Tips!
Om du inte har en mixerstav så kan du i stället vispa ner oljan till den veganska majonnäsen sakta och lite i taget under kraftig omrörning tills den tjocknar. När den börjar tjockna kan du börja hälla ner oljan lite snabbare.