Recept
Vegansk yakitori
”The secret’s in the sauce”, är en klassisk replik från filmen Stekta gröna tomater. Så är också fallet med dessa veganska yakitorispett, där just en hemgjord teriyakisås gör hela smakskillnaden, menar receptmakaren tillika matprofilen Gustav ”Jävligt Gott” Johansson.
Ingredienser
- 2 påsar frysta vegobitar, t ex oumph eller quorn (á ca 300 g)
- 8 salladslökar
- 1 msk sesamfrön
- 4–8 grillspett
- rapsolja till stekning
- jasminris till servering
- Teriyakisås
- 3 vitlöksklyftor
- 1 bit färsk ingefära (ca 2 x 2 cm)
- 1 dl strösocker
- 2 dl Kikkoman Original sojasås
- 2 dl risvinäger
- 1 dl mirin
- 1–2 krm TABASCO® Original pepparsås
- ½ dl vatten
- 2 tsk majsstärkelse
Gör så här
-
Börja med teriyakisåsen. Skala och skiva vitlök och ingefära. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, soja, risvinäger, mirin och TABASCO® Original pepparsås. Koka upp och låt koka på medelvärme ca 10 minuter utan lock.
-
Sila av och häll tillbaka såsen i kastrullen. Blanda vattnet med majsstärkelsen. Tillsätt redningen lite i taget under sjudning tills såsen tjocknar och får en lätt krämig konsistens. Var försiktig så den inte blir för tjock. Ställ åt sidan.
-
Blanda de frysta vegobitarna med hälften av teriyakisåsen. Låt tina ca 30 minuter.
-
Ansa och skär den nedre delen av salladslöken i ca 4 cm långa bitar. Strimla den övre mörkgröna delen och spara till garnering.
-
Varva marinerade vegobitar och de långa bitarna salladslök på spett.
-
Hetta upp olja i en stekpanna eller sätt ugnen på 235 grader, grill.
-
Stek spetten i stekpannan eller grilla i den övre delen av ugnen tills de har fått fin färg runtom. Pensla i omgångar med resterande teriyakisås för riktigt mycket smak och en gyllene, karamelliserad yta. Ringla över sesamfrön när ca 1 minut av tillagningen återstår, så att dessa blir lätt rostade.
-
Lägg yakitorispetten på en bädd av jasminris. Garnera med strimlad salladslök. Servera med ev återstående teriyakisås, soja och TABASCO® Original pepparsås att stänka över.
Tips!
Saftigast blir de marinerade vegobitarna om du steker dem i olja, använder du ugn passa noga så att de inte blir överstekta och torra. Se till att grillspetten ryms i stekpannan eller ugnsformen, exempelvis genom att bryta av längre trägrillspett. Blötlägg dem gärna först.