Recept
Veganska bao buns
Det går åt en del japansk soja och srirachasås när vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johansson gör veganska bao buns. Mycket fyllning i förhållande till bröd ska det också vara och en välavvägd balans mellan syra, sötma, sälta, umami, hetta – och olika texturer.
Ingredienser
- 400 g fast naturell tofu
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk riven färsk ingefära
- ½ dl Kikkoman Original sojasås
- 1–3 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 12 frysta baobröd
- rapsolja till stekning
- salt
- Picklade grönsaker
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 1 röd chili
- 2 cm färsk ingefära
- 1 ½ dl vatten
- 1 dl strösocker
- ½ dl ättiksprit (12 %)
- Dressing
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 2 dl vegansk majonnäs
- 2 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
- 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
- 1–3 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
- färskpressad juice av ½ lime
- Till servering
- TABASCO® Sriracha pepparsås
- 1 kruka grovhackad mynta
- 1 kruka grovhackad koriander
- ½ skivad gurka
- sesamfrön (gärna svarta)
Gör så här
-
Börja med de picklade grönsakerna. Skala och strimla morötter, rödlök, chili och ingefära tunt. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och lite salt i en kastrull. Lägg ner grönsakerna och låt dem svalna i lagen. Låt stå ca 1 timme före servering, eller över natten i kylen.
-
Lägg tofun i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i ca 30 minuter. Detta gör tofun fastare och hjälper den att suga åt sig marinaden bättre.
-
Skär tofun i ½ cm tjocka skivor. Lägg i en plastpåse.
-
Skala och finriv vitlöken. Blanda vitlök, ingefära, soja, TABASCO® Sriracha pepparsås och sesamolja till en marinad. Smaka av med salt. Häll marinaden i plastpåsen med tofun. Låt dra i kylen minst 30 minuter, gärna längre. Gör resten under tiden.
-
Dressing: Skala och finriv vitlöken. Rör ihop med övriga ingredienser. Ställ i kylen.
-
Häll allt innehåll i tofupåsen i en het stekpanna med lite olja. Stek på medelvärme tills tofun fått fin stekyta och all marinad har kokat in.
-
Tillaga baobröden enligt anvisning på förpackningen.
-
Bygg varje bao med TABASCO® Sriracha pepparsås i botten följt av mynta, gurka, tofu, picklade grönsaker, dressing, koriander och sist lite sesamfrön. Servera dem i ångkorgar eller varför inte låta var och en göra sina egna baos vid bordet?
Tips!
Baobröd hittar du i frysdisken hos asiatiska livsmedelsbutiker, men du kan också baka egna baobröd. Bara googla så hittar du flera förslag på recept.