Recept

Veganska bao buns

Över 60 min
4

Det går åt en del japansk soja och srirachasås när vegoprenören Gustav ”Jävligt Gott” Johansson gör veganska bao buns. Mycket fyllning i förhållande till bröd ska det också vara och en välavvägd balans mellan syra, sötma, sälta, umami, hetta – och olika texturer.

Ingredienser

  • 400 g fast naturell tofu
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • ½ dl Kikkoman Original sojasås
  • 1–3 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 12 frysta baobröd
  • rapsolja till stekning
  • salt
  • Picklade grönsaker
  • 2 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 röd chili
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ättiksprit (12 %)
  • Dressing
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2 dl vegansk majonnäs
  • 2 msk Kikkoman Rostad Sesamolja
  • 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 1–3 tsk TABASCO® Sriracha pepparsås
  • färskpressad juice av ½ lime
  • Till servering
  • TABASCO® Sriracha pepparsås
  • 1 kruka grovhackad mynta
  • 1 kruka grovhackad koriander
  • ½ skivad gurka
  • sesamfrön (gärna svarta)

Gör så här

  1. Börja med de picklade grönsakerna. Skala och strimla morötter, rödlök, chili och ingefära tunt. Koka upp vatten, socker, ättiksprit och lite salt i en kastrull. Lägg ner grönsakerna och låt dem svalna i lagen. Låt stå ca 1 timme före servering, eller över natten i kylen.

  2. Lägg tofun i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i ca 30 minuter. Detta gör tofun fastare och hjälper den att suga åt sig marinaden bättre.

  3. Skär tofun i ½ cm tjocka skivor. Lägg i en plastpåse.

  4. Skala och finriv vitlöken. Blanda vitlök, ingefära, soja, TABASCO® Sriracha pepparsås och sesamolja till en marinad. Smaka av med salt. Häll marinaden i plastpåsen med tofun. Låt dra i kylen minst 30 minuter, gärna längre. Gör resten under tiden.

  5. Dressing: Skala och finriv vitlöken. Rör ihop med övriga ingredienser. Ställ i kylen.

  6. Häll allt innehåll i tofupåsen i en het stekpanna med lite olja. Stek på medelvärme tills tofun fått fin stekyta och all marinad har kokat in.

  7. Tillaga baobröden enligt anvisning på förpackningen.

  8. Bygg varje bao med TABASCO® Sriracha pepparsås i botten följt av mynta, gurka, tofu, picklade grönsaker, dressing, koriander och sist lite sesamfrön. Servera dem i ångkorgar eller varför inte låta var och en göra sina egna baos vid bordet?


    Tips!
    Baobröd hittar du i frysdisken hos asiatiska livsmedelsbutiker, men du kan också baka egna baobröd. Bara googla så hittar du flera förslag på recept.

Mat i och på bröd – fler recepttips