Recept
Veganska tacos med pulled jackfruit
Fooled pork eller pulled jackfruit har du kanske hört talas om. Resultatet liknar pulled pork i smak och textur, men i stället för fläskkarré använder du alltså jackfruit – en stor, tung och taggig asiatisk frukt tillhörande släktet mullbärsväxter. Med sitt trådliknande fruktkött påminner den om kött och kyckling. Dessa veganska tacos passar alla, även köttälskaren.
Ingredienser
- 1 burk Del Monte Jackfruit i bitar (à 400 g)
- 1 tsk malen spiskummin
- ½ tsk torkad oregano
- ½ tsk paprikapulver
- ¾ dl ljus lageröl
- 1 dl barbecuesås
- rapsolja till stekning
- salt och nymalen svartpeppar
- Guacamole
- 2 mogna avokado
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tomat
- 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 kruka hackad koriander
- färskpressad juice av ½ lime
- Till servering
- 8–12 små tortillabröd
- 150 g smulad vegansk fetaost
- 1 liten finhackad rödlök
- ½ tärnad gurka
- 2 tärnade tomater
- 1 burk Del Monte ananas i bitar (230 g)
- 1 påse blandsallad (ca 65 g)
- 2 dl havrefraiche
Gör så här
-
Häll av och skölj jackfruiten. Dela den i mindre bitar.
-
Stek jackfruiten i olja i en gryta eller stekpanna. Tillsätt spiskummin, oregano och paprikapulver. Fräs ytterligare några minuter. Häll på öl och barbecuesås. Låt sjuda minst 20 minuter under lock, men gärna längre. Använd två gafflar för att dra isär jackfruiten. Rör runt med såsen tills allt har blandats. Smaka av med salt och peppar.
-
Guacamole: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon i en skål eller stor mortel. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär tomaten i små tärningar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Mosa ihop avokado och vitlök med en gaffel eller mortelstöt, det får gärna finnas lite bitar kvar. Rör ner tomat, chili och koriander. Smaka av med limejuice och salt.
-
Vid servering: Fyll tortillabröden med pulled jackfruit, smulad vegansk fetaost, rödlök, gurka, tomat, ananas och sallad. Toppa med guacamole och havrefraiche.
Tips!
Självklart kan du byta tortillabröden till hårda tacoskal och/eller servera nachos till. I stället för spansk peppar är det gott att smaksätta guacamolen med valfritt antal stänk TABASCO® Original pepparsås eller TABASCO® Grön pepparsås.