Recept
Viltskavsgryta med svamp och bär
Svamp, bär och vilt är en given kombination när det kommer till mustiga grytor. Här samlar vi dem alla i en smakmättad festgryta, som lämpar sig extra bra att laga till många då den är baserad på prisvärt viltskav i stället för en dyrare ”hel” styckningsdetalj.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 6–8 mortlade enbär
- 2 paket viltskav (à 240 g)
- 250 g svamp (gärna kantareller)
- 2 dl kalvbuljong (vatten + koncentrerad kalvfond)
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk Grey Poupon Original dijonsenap
- 1 msk TABASCO® Chipotle pepparsås
- 2 tsk Kikkoman Original sojasås
- 2 msk svartvinbärsgelé
- ½ dl frysta, tinade lingon
- ½ kruka färsk timjan
- salt och nymalen svartpeppar
- majsstärkelse till redning
- smör till stekning
Gör så här
-
Skala, dela och finhacka löken. Riv eller skär svampen i mindre bitar.
-
Fräs lök och svamp i smör i en gryta eller stor kastrull tills all vätska från svampen har kokat in. Tillsätt enbär och viltskav. Fortsätt fräsa tills köttet är stekt.
-
Tillsätt buljong, grädde, dijonsenap, TABASCO® Chipotle pepparsås, soja och gelé. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
-
Red grytan med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.
-
Strö lingonen över grytan och garnera med färsk timjan. Servera med ris eller kokt potatis samt gärna extra svartvinbärsgelé.
Tips!
Givetvis kan du byta viltskav mot ett växtbaserat alternativ, exempelvis ”pulled vego” eller ”pulled oats”.