Recept

Vit sparris med lufttorkad skinka och brynt misosmör

Ca 30 min
4

Vit sparris med brynt smör är primörlyx i sitt esse. Här adderar vi en skvätt japansk soja och en klick vit miso i smöret för att få till en asiatisk smakbrytning. Det passar faktiskt alldeles utmärkt till de mer italienska inslagen lufttorkad skinka och rostade pinjenötter.

Ingredienser

  • 8 vita sparrisar
  • 8 skivor lufttorkad skinka
  • ½ påse bladspenat (ca 30 g)
  • ½ ask färska böngroddar (ca 90 g)
  • ½ dl rostade pinjenötter
  • färsk körvel till garnering
  • strösocker
  • salt
  • Brynt misosmör
  • 100 g smör
  • ½ msk Kikkoman Sushi-risvinäger
  • 1 msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk vit miso

Gör så här

  1. Skär bort den träiga, nedre delen av sparrisen. Skala sparrisen försiktigt från knoppen och nedåt med en sparris- eller potatisskalare medan den ligger plant på en skärbräda.

  2. Koka upp sockersaltat vatten i en vid kastrull (beräkna 2 tsk socker och 2 tsk salt per liter vatten). Lägg i sparrisen. Låt koka på svag värme tills den är mjuk, men fortfarande har ett visst tuggmotstånd, 5–15 minuter beroende på grovlek. Ta upp sparrisen med en tång eller hålslev och lägg i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Låt rinna av.

  3. Brynt misosmör: Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och börjar dofta kola. Ta från värmen. Rör ner sushi-risvinäger, soja och miso. Håll varmt.

  4. Lägg upp sparrisen på tallrikar tillsammans med lufttorkad skinka, spenat och böngroddar. Strö över pinjenötterna. Ringla över smöret. Garnera med körvel.

Gå vidare och laga en annan rätt med sparris