Recept
Vit sparris med lufttorkad skinka och brynt misosmör
Vit sparris med brynt smör är primörlyx i sitt esse. Här adderar vi en skvätt japansk soja och en klick vit miso i smöret för att få till en asiatisk smakbrytning. Det passar faktiskt alldeles utmärkt till de mer italienska inslagen lufttorkad skinka och rostade pinjenötter.
Ingredienser
- 8 vita sparrisar
- 8 skivor lufttorkad skinka
- ½ påse bladspenat (ca 30 g)
- ½ ask färska böngroddar (ca 90 g)
- ½ dl rostade pinjenötter
- färsk körvel till garnering
- strösocker
- salt
- Brynt misosmör
- 100 g smör
- ½ msk Kikkoman Sushi-risvinäger
- 1 msk Kikkoman Original sojasås
- 1 msk vit miso
Gör så här
-
Skär bort den träiga, nedre delen av sparrisen. Skala sparrisen försiktigt från knoppen och nedåt med en sparris- eller potatisskalare medan den ligger plant på en skärbräda.
-
Koka upp sockersaltat vatten i en vid kastrull (beräkna 2 tsk socker och 2 tsk salt per liter vatten). Lägg i sparrisen. Låt koka på svag värme tills den är mjuk, men fortfarande har ett visst tuggmotstånd, 5–15 minuter beroende på grovlek. Ta upp sparrisen med en tång eller hålslev och lägg i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Låt rinna av.
-
Brynt misosmör: Smält smöret i en kastrull, låt bryna på medelvärme tills det blir gyllene och börjar dofta kola. Ta från värmen. Rör ner sushi-risvinäger, soja och miso. Håll varmt.
-
Lägg upp sparrisen på tallrikar tillsammans med lufttorkad skinka, spenat och böngroddar. Strö över pinjenötterna. Ringla över smöret. Garnera med körvel.