Recept
Vit sparris med mousselinesås
Vit sparris och hollandaisesås är en klassisk smakkombination – men det är det också att servera sparrisen med mousselinesås, alltså en hollandaisesås med en skvätt grädde i. Bryt av de milda smakerna med ett hett pankocrunch, som ger ett alldeles lagom trevligt sting.
Ingredienser
- 400 g vit sparris
- 1 ask smörgåskrasse
- salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
- Pankocrunch
- 50 g smör
- 1 krm TABASCO® Scorpion
- 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
- Mousselinesås
- 150 g smör
- 4 äggulor
- 1 msk vitt vin (oekat)
- 1 tsk Colman´s senapspulver
- ¾ dl vispgrädde
- 1 msk färskpressad citronjuice
Gör så här
-
Skala sparrisen med en sparris- eller potatisskalare. Skär av nedre delen om den är träig.
-
Förväll sparrisen i lättsaltat vatten tills den är ”al dente”, ca 6 minuter (det tar olika lång tid beroende på sparrisens tjocklek, så håll lite koll). Häll av och kyl ner sparrisen i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper, så att överflödigt vatten sugs upp.
-
Pankocrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt TABASCO® Scorpion och rör om. Lägg i panko och stek tills det har fått fin färg. Ta upp och lägg på hushållspapper. Strö över flingsalt.
-
Mousselinesås: Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor och vin i en värmetålig bunke. Sikta ner senapspulvret. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa tills det tjocknar, när det går att se bunkens botten mellan visptagen är konsistensen perfekt. Tillsätt smöret droppvis under fortsatt vispning. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner i såsen. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
-
Lägg upp sparrisen på tallrikar. Häll på mousselinesåsen. Strö över smörgåskrasse och pankocrunch. Avsluta med lite nymalen svartpeppar.
Tips!
Byt vit sparris mot grön, men tänk då på att koktiden blir något kortare. Du kan också grilla grön sparris med skalet kvar eller varför inte blanda vit och grön sparris! Vill du få mer smak på såsen går det utmärkt att först bryna smöret och att tillsätta lite finrivet citronskal.