Recept

Whisky- och kokoskaka med äpple och färskostkräm

Över 60 min
4

En kaka till kaffet kan vara alltifrån den enklaste småkaka till Mattias ”Fredagskocken” Larssons festliga dessert på rostad sockerkaka med brynt smör, rostad kokos och rökig whisky. Kakan serveras med ingefärsinkokt och karamelliserat äpple samt en limedoftande färskostkräm. Servera med ett litet glas av samma whisky som i kakan.

Ingredienser

  • Whisky- och kokoskaka
  • 170 g smör
  • ½ dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl whisky
  • 1 ½ dl rostad riven kokos
  • röd oxalis till garnering
  • smör och ströbröd till formen
  • Ingefärsinkokt äpple
  • 25 g färsk ingefära
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 litet rött fast äpple
  • Färskostkräm
  • 100 g cream cheese
  • finrivet skal av 1 lime
  • ½ tsk färskpressad limejuice
  • 2 msk florsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Karamelliserat äpple
  • 1 rött fast äpple
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker

Gör så här

  1. Börja med kakan och sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det koka tills det får en gyllene färg och doftar nötigt. Tillsätt mjölk och whisky.

  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt med elvisp. Blanda kokos, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten omväxlande med smörmjölken. Vänd försiktigt runt med en slickepott. Tillsätt kokosen och blanda varsamt till en jämn smet. Häll smeten i en noga smord och bröad brödform, ca 2 liter. Sätt in i mitten av ugnen och grädda ca 35 minuter.

  4. Ingefärsinkokt äpple: Skala och finhacka ingefäran. Lägg ingefära, socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Koka upp. Skala under tiden äpplet och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg ner äppelbitarna i ingefärslagen och sjud ett par minuter tills de har mjuknat något. Låt svalna i lagen.

  5. Färskostkräm: Lägg färskost, limeskal och limejuice i en bunke. Tillsätt florsockret och rör till en jämn smet. Häll i grädden och vispa till en tjock, luftig kräm med elvisp.

  6. Karamelliserat äpple: Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Smält smör och socker i en stekpanna och låt det koka ihop till en karamellsås. Lägg ner äppelklyftorna och stek ett par minuter tills de har mjuknat.

  7. Vid servering: Skär 4 skivor sockerkaka. Rosta sockerkaksskivorna ett par minuter per sida på medelvärme i en torr stekpanna. Lägg upp på tallrikar. Toppa med karamelliserat äpple, ingefärsinkokt äpple och en klick färskostkräm. Garnera gärna med röd oxalis.

  8. Servera gärna efterrätten som en del av en festlig trerättersmeny. Bjud på råraka med havskräfta, löjrom, smetana och syrad rödlök till förrätt och sedan helstekt oxfilé med rostad palsternacka, brysselkål och portvinssmör till varmrätt.


    Tips!
    Kakan räcker till mer än vad som går åt i receptet. Frys in resten och ta fram nästa gång du känner sig fikasugen. Rosta den gärna då med och servera med en klick lättvispad grädde.


    Preppa som en kock
    Dagen före
    - Baka sockerkakan
    - Koka in äpplet
    - Vispa färskostkrämen

    Innan gästerna kommer
    - Skiva och rosta sockerkakan

    Strax före servering
    - Skär och karamellisera äpplet

Matcha med dryck

Selection Amigas

Läs mer
Kaffe med japansk avec

Prova en annan festlig meny à la Fredagskocken