Starta vinklubb – lär dig mer om vin hemma
Gå på vinprovningar i all ära, men vad sägs om att bli din egen vinexpert? Sommelieren Tina Johansson tipsar om hur du bäst startar vinklubb!
Många viner är en mix av druvor från olika vingårdar. Andra består av druvor från specifika vingårdslägen. Som cru-vinerna från Produttori del Barbaresco.
Färska ostron till ett glas champagne är höjden av lyx, men det blir ännu bättre med rätt tillbehör. Här berättar vi mer om det kanske mest givna!
Det ska vara enkelt och lätt att bjuda in till fest, visst? Och något man mäktar med rent ekonomiskt. Vi ger dig våra smartaste kalasknep längs vägen!
Hur ska en flaska champagne, crémant, cava eller annat mousserande vin egentligen öppnas? Det är viktigare än du kanske tror att ha koll på.
Det är många gånger de små detaljerna som gör stor skillnad och vägen till gott kaffe är inget undantag. Stilla din nyfikenhet för det här vill du läsa!
Färgen tilltalar ögat innan drycken når dina smaklökar, men vad ger ett mousserande rosévin just sin unika färg och hur uppstår de livfulla bubblorna?
Vad bibeln, tredje (nej, fjärde!) fredagen i oktober och Tom Hanks har gemensamt? Här är ett gäng bubbliga fakta att briljera med på festen!
Häng med på en historielektion om Arvid Nordquist med kaffet i fokus – från Brunanders kryddbod, vidare till Classic kaffe och in i framtiden!
Genom en så kallad massbalanslösning kan nu Arvid Nordquist använda ett 100 procent växtbaserat material att förpacka allt sitt kaffe i.
Smått förvirrad över skumpatermer som standardcuvée, millésime och Blanc de Blancs? Lugn, vi hjälper dig att reda ut begreppen!
Sparkling Wine Week, internationella cavadagen och ölets dag är tre temadagar inom dryck som infaller under årets sjunde månad.
I franska Loire tillverkar det anrika vinhuset Langlois några av de bästa bubblorna utanför Champagne. Nu med ny design – men samma höga kvalitet.
När du säger ”åh, vad gott”, har du ofta upplevt umami. Sveriges mästerkock 2021 berättar vad det är, hur det smakar – och var det finns.
Tina Johansson, chefsommelier på stjärnkrogen Ekstedt, reder ut frågorna kring årgångsvin i allmänhet och årsgångschampagne i synnerhet.
Lika mindful som mästerlig. Så kan man beskriva den manuella bryggmetoden pour over, eller droppkaffe som det också kallas. Vi guidar till hur du gör!
För hand, med elvisp eller med en mjölkskummare. Ja, hur skummar man mjölk hemma? Vi guidar till hur du gör med ångröret från en espressomaskin!
Svenska hushåll vaskar miljontals liter kaffe varje år. Inte särskilt hållbart, hur hållbart certifierat kaffe i sig än är. Här är sex tips för mindre kaffesvinn!
Många vill veta vad rosévin är, hur man gör rosévin och vilken mat som passar till. Här får du svaren på några av de vanligaste frågorna om rosévin!
Ta din ölentusiasm till nästa nivå och börja lagra öl. Här är tre saker att tänka på när du bygger upp din egen ölkällare – och tre lagringsdugliga öl.
Cabernet franc, champagnedruvan pinot meunier och den spanska vinbålen sangria har alla varsin temadag under årets sista månad.
Uruguays mest odlade blå druva ger upphov till långlivade viner med kraft och elegans – perfekt till grillat kött. Här är allt du behöver veta om den!
De är hållbara på flera sätt än ett, men har du koll på det senaste utbudet av klimatsmartare förpackningar för vin – och vad de (också) kallas?
Från djup och kryddig till fruktig och intensiv. Lär dig mer om smaken på fyra olika sorters espressokaffe och få tips på vad de passar extra bra till.
Vad är Rainforest Alliance, på vilket sätt gör certifieringen skillnad i kaffets värld och varför har den en grön groda som symbol på förpackningen?
Hur många glas räcker en flaska vin eller ett boxvin till, vad är hållbarheten för öppnat vin och vilka viner ska luftas? Det slipper du undra nu!
Marcus Burman, Quality Manager, förklarar smakskalorna på Arvid Nordquists nya kaffeförpackningar som hjälper dig välja rätt sort i butikshyllan.
Väljer du ibland vin baserat på en snygg flaska eller etikett? Du är långt ifrån ensam, men vad säger egentligen texten på etiketten om innehållet?
Satsa på en bra kvarn om du vill mala ditt eget kaffe. Sedan är det bara att justera malningsgraden utifrån ditt val av bryggmetod. Låt oss guida dig!
Pinterest förutspådde att afternoon tea skulle bli det nya ”happy hour” under 2022, men vilka trender inom te är i ropet just? Låt oss titta in i tekulan!
Vad skiljer en caffè macchiato från en cortado och hur mycket skummad mjölk ska det vara i en cappuccino? Vi guidar till sju espressobaserade kaffedrycker.
Se hit alla beer lovers – det är till tyska Bayreuth du ska styra kosan om du vill förkovra dig inom bryggarkonsten. Här väntar nämligen ölhimlen på dig!
Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips för ett optimalt utgångsläge.
Vilket te innehåller mest koffein, vilka är fördelarna med ett ekologiskt te och hur mycket te kan gravida dricka? Klicka vidare för att se SMAKAs svar!
Sköna maj bjuder inte bara på vårig grönska utan också internationella temadagar för sauvignon blanc och chardonnay. Med mera!
Genom att välja ett tydligt tema och vara lite påläst är det lätt att anordna din alldeles egna vinprovning. Från vänster till höger – nu kör vi!
När du köper ett Fairtrade-märkt kaffe bidrar du till en mer hållbar utveckling för både människa och miljö. Vi berättar mer om på vilket sätt.
Kocken och tvåbarnsmamman Jessie Sommarström brinner för en hållbar och hälsosam gastronomi i hemmet – byggd på lika delar lust och klassiskt tjat.
Mellan, mörkt och extra mörkrostat – men vad vet du om ljusrostat kaffe? Jo, det lockar fram bönornas unika smaker och är grymt till iskaffe och cold brew!
Med SMAKAs kalendarium får du koll på när det är dags att hylla din favoritdruva, en särskild vinstil, en klassisk drink eller andra drycker.
Ginintresset har ökat lavinartat och det experimenteras med en rad olika smaksättare. Vad sägs om björnbär och svarta vinbär i en Bramble Gin Sour?
Hört talas om asado, det argentinska sociala sättet att grilla över öppen eld? Vi lär dig mer och Sofia Henriksson bjuder på grillade flankstekstacos!
Här är sju producenter inom vin och öl som erbjuder guidade turer, provningar och högklassig gastronomi – bland annat i Champagne, Rioja och London.
Fredrik Telléus är friluftsfotografen som vill inspirera fler att ta med smakerna ut och brygga riktigt gott kaffe på plats. Här är tre bryggmetoder!
Ta del av våra tips på bra picknickmat, smarta sätt att hålla drycken kyld och praktiska listor för precis allt som gör picknicken perfekt!
Glaset du dricker ditt favoritvin ur kan både hjälpa och stjälpa upplevelsen. Så om du vill att vinet ska visa sig från sin allra bästa sida – fortsätt läs!
Den 1 mars 2022 lanserar det alkoholbefriade vinhuset Oddbird ett vitt alkoholfritt naturvin. Ekologiskt, spontanjäst och utan tillsatser.
Vad skiljer olika tesorter från varandra och vilken sort är inte ett te, trots att den kallas för det? På med vattenkokaren för en grundkurs i te!
Rosévinets vagga må vara Provence, men ett av Sveriges populäraste rosévin kommer från grannen Languedoc-Roussillon. Här avslöjar vi vilket det är!
Nyfiken på vilka råvaror och ingredienser som bäst lyfter smaken av kaffe i bakverk, desserter och olika maträtter? Det får du svaret på här!
Lär dig mer om olika växtbaserade alternativ till mjölk, varför det får heta kokosmjölk, men inte rismjölk, och få fem lättlagade receptförslag.
En perfekt espresso har rätt bryggtid, rätt dosering och en krämig, tät och fast crema med små bubblor. Följ vår brygguide för att lyckas!
Hört talas om vakuumdestillation, omvänd osmos eller spinning cone column? Häng med på en minilektion i hur det går till att göra alkoholfritt vin!
Kan du skillnaden mellan bordssalt och havssalt? Eller hur sälta i maten påverkar vinet du dricker till? Det med flera kuriosa om salt får du svar på här!
Älskar du vin? Då vill du inte vara utan sommelieren Daniella Lundh Egenäs bästa vinhacks eller missa hennes partytrick – att sabrera champagne!
Nötig smak med friska inslag. Här är kaffet som stöttar kvinnliga odlare igår, idag, på fredag, nästa vecka – och alla andra dagar på året.
Vad är det som är ekologiskt, Fairtrade-märkt och nytt i Systembolagets fasta sortiment? En vit malbec från argentinska Bodega Argento så klart!
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs svarar på vad många undrar om lagring av vin och berättar varför du bör lagra vin på magnumflaska.
Sommelieren Daniella Lundh Egenäs vurmar för att fler ska intressera sig för vinlandet Spanien. Här berättar hon mer om vad som trendar just nu!
Mjölkens dag, internationella rosévinsdagen samt druvorna verdejo och chenin blanc hyllas alla under årets första sommarmånad.
Under årets första månad säger vi grattis till Vinets dag, relativt okända Champagne and French Fries Day och internationella Irish Coffee-dagen!
Du gillar inte stark mat, säger du? Då har du bara inte hittat den rätta hettan för dig, menar Christin Kashou. Här lär hon dig mer!
Bara doften av färskmalet kaffe är en god anledning att välja hela kaffebönor. Men vad skiljer hela bönor från paket som det också står espresso på?
Antalet scovillegrader är bra att ha koll på när du lagar chilistark mat. Om det ändå blir för starkt avslöjar vi knepen som lindrar hettan!
Jämte James Bond dricker vi svenskar mest Bollinger-champagne i världen per capita. Här berättar vi det speciella med just Bollinger Special Cuvée Brut.
Var för sig är de inget, men tillsammans skapar de magi. Vi pratar om kaffebönans mer än 800 aromämnen och hur proffsen sätter ord på dem.
Den ska gå lätt att använda, ha rätt filterstorlek och vara enkel att rengöra. Spana in våra bästa tips vid köp av en pressobryggare för hemmabruk.
Året 1777 lanserades den ”riktiga” franska dijonsenapen Grey Poupon – som långt senare kom att bli en statussymbol inom hiphopen.
Vilka ord och begrepp skulle vara med i högskoleprovets orddel om en barista fick utforma den? Marcus Burman lär dig avkoda baristaspråket!
När du köper vin påverkar förpackningen klimatet olika mycket. Men vilken gör det minst – glasflaska, box, burk, PET-flaska eller påse?
Champagne är för många bubblornas bubbel, men vad vet du om crémant, cava, British Fizz, Franciacorta och alkoholfri spumante?
Andreas Larsson är nog Sveriges mest beresta sommelier. Här guidar han till Sydafrika, Uruguay och Argentina (vars viner är väl värda att utforska!).
I hemlandet Spanien är tempranillo kingen av blå druvor. Men vad vet du om den? Testa dina kunskaper i vår guide till tempranillo!
Att göra en god kopp kaffe är ingen konst (om du inte vill att det ska vara det). Här ger vi dig tips och råd för nio olika bryggningstekniker.
I spanska Rías Baixas, portugisiska Vinho Verde, men också Maldonado i Uruguay. Albariño tillika alvarinho är druvan och här är vår guide till den!
Med över 350 år i branschen kan Fuller’s Griffin Brewery konsten att hålla fast vid sin klassiska ölstil och samtidigt utveckla nya, innovativa ölsorter.
Klassisk, mer utspädd eller en ännu starkare, mer koncentrerad? Vi reder ut skillnaden mellan kaffesyskonen espresso, lungo och ristretto!
Wilhelm Nordquist och Marcus Burman på Arvid Nordquist berättar hur det går till när ett nytt espressokaffe ser dagens ljus.
Tänker du som kaffedrickare på vilken miljöpåverkan just kaffe har? Arvid Nordquist klimatkompenserar för den del de ännu inte kommer åt.
Nära hälften av alla Fairtrade-märkta viner på Systembolaget kommer från Sydafrika. Men vad innebär det att ett vin är Fairtrade-märkt?
När du väl har släppt taget om Systembolagets fasta sortiment väntar en helt ny värld av vin och andra drycker att utforska.
Färg, konsistens, doft och smak. Det är de fyra delarna i en kikimi – alltså sojaprovning. Värt att testa om du ännu inte har gjort det!
Hur länge håller ett paket kaffe? Hur mycket koffein innehåller en kopp och varför blir du pigg av kaffe? Vi svarar på vanliga frågor om kaffe och koffein.
I Bekaadalen i Libanon har det gjorts naturvin långt innan det blev en trend. Chateau Musar fyller nu 90 år, vilket firas med en superårgång och ny bok.
Svensk hantverkscider är på stark frammarsch. Men i engelska Cornwall har traditionen att göra hantverkscider funnits bra mycket längre.
Så klart du kan grilla året om! Vi tipsar om hur du vintergrillar, ger förslag på smaksäkra grillrätter och grillkompatibla viner från Sydafrika.
Extremt svårodlad och kräsen. Att göra vin på pinot noir är minst sagt en utmaning. Men när det blir bra blir det ett vin som du kommer att minnas.
Med titeln Sveriges bästa barista i bagaget vet Linnea Vannesjö vilket kaffe som smakar bäst och håller högst kvalitet.
Det är ingen stress att ta reda på vad du gillar i vinväg, menar SMAKAs gästskribent Frida Lund. Här berättar hon om hur hon själv gick tillväga.
Tre ingredienser och tre år på ekfat. Framgångsreceptet är lika enkelt som genialt och idag är den en omåttligt populär ”hot sauce” världen över.
En espresso ger en intensivare smakupplevelse än bryggkaffe. Men har du koll på hur du får en perfekt crema – och vad en svensk espresso är?