Tipsen som gör dig till en vassare hemmabarista
Vet du vad det minsta du kan göra för att få den smakmässigt största skillnaden på din hembryggda espresso? Och hur du bäst förvarar ditt espressokaffe? Det och ytterligare tips delar vi med oss av här till alla hemmabaristor som älskar gott kaffe.
Tillhör du dem som har en egen espressomaskin hemma? Lyckliga du! Det starka kaffet som bryggs på 20–30 sekunder med hjälp av ett högt tryck på helst 9 bar är inte bara en favorit i Italien, vi svenskar har också tagit den intensiva smakupplevelsen till våra hjärtan. Vare sig vi väljer att dricka den på stående fot, eller ha espresso som bas i exempelvis en cappuccino.
LÄS MER: Recept på Espresso Martini – kaffe och cocktail i samma glas
Vägen till den perfekta espresson kräver en hel del övning, men skam den som ger sig, eller hur? Här är fem tips som i alla fall borgar för ett optimalt utgångsläge.
5 tips till hemmabaristan
2) Mal bara det du behöver
Använd alltid färskt kaffe, där du endast mal den mängd som går åt för stunden. Malet kaffe som blir över tappar snabbt sin smak och karaktär. Helst ska det inte ta mer än max fem minuter mellan malning och bryggning.
LÄS MER: Så får du en perfekt crema på din espresso
3) Så förvarar du kaffet rätt
Hantera dina espressobönor som om de vore en god, fin olivolja. Precis som en sådan vill kaffet förvaras mörkt och svalt (men absolut inte i frysen, stoppa den som försöker!).
5) Rengör ofta och noga
Behandla din espressomaskin, dina koppar och övriga redskap på samma vis som du (förhoppningsvis) sköter din personliga hygien. Hela, rena och fräscha helt enkelt.