Kallbryggt, sparkling och i maten – trender inom te

Pinterest förutspådde att afternoon tea skulle bli det nya ”happy hour” under 2022, men vilka andra trender inom te är i ropet just nu? För många är det fortfarande nytt med kallbryggt te, te i drinkar, mat och som måltidsdryck. Det googlas recept på sparkling tea och bubble tea och allt fler köper ekologiskt te. Häng med när vi tittar in i tekulan!

Oavsett om hur föredrar ditt te grönt, svart, rött eller i någon annan färg uppkommer hela tiden nya sätt att konsumera världens näst vanligaste dryck efter vanligt vatten. Nya smaker, kombinationer och sammanhang gör att användningsområdena för te bara växer. Här listar vi de mest rykande heta (och välkylda) tetrenderna!

6 spännande trender inom te

1. Kallbryggt te (cold brew tea)

Efter att kallbryggt kaffe, cold brew, blev trendkaffet i många koppar och glas har hypen så sakteliga nått te. Svaret på frågan om man kan brygga te med kallt vatten är alltså ja, för det är exakt hur man gör kallbryggt te, eller cold brew tea. Allt du behöver är några tepåsar, kallt vatten, ett kylskåp och tid. Det finns speciella glasflaskor för kallbryggning av te, men en glasburk med lock eller en glastillbringare du täcker över funkar annars alldeles utmärkt.

RECEPT: Mousserande rooibos-bål på kallbryggt te med hallon och jordgubb

Kallbryggt te ger ett fylligare, fruktigare resultat med lägre beska. Smaksatta teer passar särskilt bra att kallbrygga som sockerfritt, eller lätt sötat, alternativ till saft. Eller satsa på det mest självklara – kallbryggt iste! Blanda isteet med olika bär, frukter, örter, färskpressad juice och annat för maxad smak. Frys in lite av teet till isbitar, så blir ditt iste inte vattnigt.

Kallbryggt iste med jordgubbar och tranbär
Med ett kallbryggt iste med smak av jordgubbar och tranbär har du alltid sommaren nära tillhands. Ta frysta jordgubbar när det inte är säsong för färska.

2. Te i cocktails och mocktails

Testat te som drinkbas? Om inte, får vi lov att fresta med en alkoholfri tolkning av den klassiska franska cocktailen Kir Royal, närmare bestämt en Tea Royal på svart te med blåbär och björnbär? Eller föredrar du hellre en Tea & Tonic? Vi gör den på ett koffeinfritt örtte med naturlig sötma från lakritsrot och frisk smak av citronmeliss.

Mousserande vin är vanligt som aperitif, men vad sägs om alkoholfritt mousserande te, så kallat sparkling tea? Det är en växande kategori på dryckeshyllan och Systembolaget har till och med en egen sida om den. Men du kan enkelt göra eget sparkling tea. Hur då? Jo, det får du lära dig i vårt läskande recept på sparkling tea. Det ger dig en perfekt anledning att bjuda in till ett bubblande teparty eller afternoon tea med lyxiga snittar, scones och små bakverk.

Tebaserade drinkar kan du hitta på flertalet barer världen över, med eller utan alkohol. Det kan vara te i form av exempelvis kombucha, sockerlag/syrup, infuserad sprit och/eller likör. Än har vi inga renodlade tebarer i Sverige, men vem vet, det kanske kommer!

Tea & Tonic på örtte med lakrits och citronmeliss
Slå två trendflugor i en smäll och blanda till en Tea & Tonic, där smakrikedomen i teet gör den annars klassiska ingrediensen gin överflödig.

3. Alkoholfria dryckespaket med te

För ett antal år sedan fanns ett alkoholfritt dryckespaket med namnet ”mestadels te” på restaurang Spritmuseum i Stockholm. Det bestod av en mindre kavalkad olika tedrycker, infuserade med än det ena, än det andra, ofta med tillsats av så kallat ”sprattelvatten”, det vill säga mineralvatten. På föregångaren till trestjärniga Restaurant Frantzén, Frantzén & Lindeberg, gick det att beställa in alkoholfri punsch gjort på bland annat Earl Grey-te.

Många andra ansedda krogar har länge arbetat med te som måltidsdryck på olika sätt, ofta som spännande alkoholfritt alternativ till de traditionella vinpaketen, däribland restaurang Emmer, och på Pontus Frithiofs exklusiva restaurang La Tour erbjuds afternoon tea med inspiration från Londons lyxhotell och förebilder i Asien. Varje del av menyn matchas med teer av högsta klass. Lägg det lilla locket på tekoppen åt sidan, så får du påfyllning!

Visste du att…
Japanerna har länge druckit te till maten, men trenden är ännu i sin linda i Sverige. Ändå kan vi, och vårt grannland Finland, stoltsera med ett fåtal verksamma tesommelierer – experter på hur och var te odlas, olika variationer och på att kombinera te och mat. Te ligger närmare vin än kaffe i smakupplevelsen och kan serveras kallt i vinglas, ljummet eller varmt, tipsar de.

4. Bubble tea/boba tea från Taiwan

Nej, bubble tea har ingenting med ovan nämnda sparkling tea att göra, utan syftar till de mjuka, geléartade pärlor/kulor i denna från början taiwanesiska tedryck. Den ”uppfanns” på 1980-talet, men först på senare tid har bubble tea blivit trendigt i Sverige och resten av världen.

Så vad är bubble te? Drycken går också under namnen boba tea, pearl milk tea, black pearl tea och bubbelte, men oavsett benämning är det en relativt söt dryck som kan drickas både kall och varm (med tjocka sugrör), med eller utan mjölk/växtdryck/vispad grädde/glass, där basen är te och tapiokapärlor. Smaksättning är vanligt och särskilt ungdomar flockas till caféer specialiserade på bubble tea, men du hittar det även på vissa asiatiska restauranger.

Tips!
Vi har ännu inget recept på bubble te, men här kan du se när den digitala kreatören Josefine Bäck gör drycken på Arvid Nordquist Äppellund. Glöm inte att koka pärlorna först bara!

Bubble/boba tea
Pärlorna, eller kulorna i bubble te är oftast gjorda av tapiokastärkelse från kassavaroten. De är glutenfria, veganska och kan smaka av olika frukter och bär. Foto: Shutterstock

5. Te i matlagning och bakning

Det var som hälsobringande krydda och smaksättare tebladen först användes, så att laga mat och baka med te är ingen nyhet. I Japan hittar man det gröna tepulvret matcha i godis, kakor, desserter och bakverk, men för många i västvärlden är te i matlagning och bakning ännu ett outforskat område på uppgång.

Mesta möjliga smak får du ut när teet kommer i kontakt med någon form av vätska. Förutom att extrahera te i kallt eller varmt vatten kan du hetta upp det och låta dra i smält eller brynt smör, koka med mjölk och/eller grädde alternativt ge karaktär åt en buljong.

Örtteer passar bra att mortla och gnida in i kött, fisk och fågel, eller infusera med sockerlag till en frisk sorbet. Svart te och rooibos är spännande att experimentera med i chokladtryfflar och rökt svart te (lapsang) kan användas i marinader för att ge exempelvis lax en rökig touch.

Teinfuserat tomatvatten på Arvid Nordquist Skogsglänta
Här har kocken Melvin Grimstål, medlem i Juniorkocklandslaget, gjort ett teinfuserat tomatvatten på Arvid Nordquist Skogsglänta, ett rooibos-te med smak av hallon och jordgubb. Detta ger smak åt en färgsprakande tomatsallad med gräslöksolja.

6. Ekologiskt te en växande kategori

Försäljningen av ekologiska teer ökar för varje år och hållbart framställda teer hela vägen från råvara till förpackning blir allt viktigare i ett av väldigt många led att försöka motverka klimatförändringarna. Det är efterfrågat av konsumenter, särskilt den yngre generationen.

SE MER: Svaret på frågan vad det innebär att ett te är ekologiskt

Arvid Nordquist Te

Visste du att…
Samtliga teer i Arvid Nordquists sortiment med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor är ekologiskt certifierade enligt EUs regelverk och får därmed märkas med EU-lövet på förpackningen. Teerna förpackas i helt plastfria, komposterbara tepåsar. För de utsläpp företaget ännu inte kommer åt i⁠ handelskedjan sker klimatkompensation till⁠ 100 procent genom investering i projekt inom trädåterplantering och skogsbevarande.

Artiklar om andra goda drycker