7 vingårdar och bryggerier att besöka i olika länder

Längtan efter att resa och se världen har varit stor och många på plats jublar högt åt att äntligen få välkomna turister igen. Här är ett urval av Arvid Nordquists producenter som mer än gärna ger dig en guidad tur i sitt anrika bryggeri, dukar upp till vinprovning med utsikt över vingården eller erbjuder gastronomiska upplevelser i absoluta toppklass.

Gillar du att kombinera ditt resande med spännande dryckesupplevelser och samtidigt lära dig mer om ursprunget, råvarorna, människorna och hantverket bakom det du får prova i glaset? Att förkovra dig inom exempelvis ölbryggning och vinmakning, gärna på plats där det faktiskt händer? Denna lista är till dig!

Har du redan en resa inbokad till Champagne, Rioja eller London – sök gärna upp de producenter vi tipsar om, eller varför inte utgå från ditt val av vingårds- eller bryggeribesök när du planerar och bokar ditt nästa resmål. Vem vet, kanske hamnar du i ett munkkloster i belgiska Florenville eller i Uruguays mest innovativa vindistrikt Maldonado.

Delar av sortimentet du har möjlighet att utforska hos de listade producenterna hittar du hemma på Systembolaget – utforska gärna vilka och gör det till en del av resan antingen innan du åker eller när du har kommit hem.

7 vingårdar och bryggerier att besöka

Orval

1. Brasserie d'Orval, Florenville, Belgien

Behöver du en god anledning att resa till Belgien utöver moules frites? Då kan vi tipsa om klostret Abbaye Notre-Dame d’Orval i Gaume-regionen på gränsen till Frankrike, knappt 18 mil söderut från Bryssel. Här ligger ett av världens få trappistbryggerier, vilket utgör en stor del av klostrets verksamhet där delar av vinsten går till välgörande ändamål. Det överjästa, lagringståliga ölet Orval genomgår flera jäsningsprocesser innan det tappas på en flaska anpassad för att jästfällningen inte ska följa med vid servering. I klostershopen kan du köpa en box bestående av tio flaskor Orval och ett glas samt klosterystad ost, bland mycket annat.

Langlois Chateau

2. Langlois-Chateau, Saint-Hilaire/Saint-Florent, Frankrike

Vem har inte drömt om att åka på vinresa till Frankrike? Gör slag i saken och ta sikte på medeltidsstaden Saumur längs den drygt 100 mil långa Loirefloden. Strax sydväst om staden breder vinhuset Langlois-Chateaus odlingar ut sig med en magnifik utsikt över floden och det bedårande vackra landskapet. Husets druvor, med chenin blanc i spetsen, blir till prisbelönt Crémant de Loire med extra lång lagring på jästen för större smakrikedom och även stilla vita och röda viner av hög kvalitet, också från Saumur Champigny, Muscadet och Sancerre.

SE MER: Rumor has it – hellre en bra crémant än en billig champagne

Tips!
Boka in en guidad tur i vinkällaren hos Langlois-Chateau. Turen är indelad i fyra akter och pågår i 1,5 timme. Efter en kort introduktion till vinmakning, genomgång av de olika stegen i vinmakningsprocessen, en underjordisk lektion i den traditionella metoden för mousserande vin bjuds det på en provning av olika vinstilar. Allt för endast fem euro per person. Vingården Chateau de Thauvenay i Sancerre har ett liknande upplägg, fast då för tio euro per person.

Champagne Ayala

3. Champagne Ayala, Aÿ, Frankrike

Det borde stå på varje champagneälskares bucket list att någon gång få dricka de ädla bubblorna i just Champagne. Vi rekommenderar att du gör det i den lugna, pittoreska Grand Cru-byn Aÿ hos familjära Champagne Ayala. Ayala är ett av de äldsta champagnehusen i Aÿ och var också ett av de största på det glada 1920-talet. Numera är devisen kvalitet framför kvantitet och sedan huset köptes upp av Champagne Bollinger 2005 har ett intensivt arbete pågått för att lyfta Ayala till sin forna glans. Varje steg i vinframställningen sker på plats och under huset finns en två kilometer lång vinkällare som framgrävd ur Aÿs kalkiga backar. Här får närmare 2,5 miljoner flaskor champagne långsamt mogna till perfektion. Välj mellan olika vinupplevelser under ditt besök och lär dig mer om hur Ayalas chardonnaydrivna stil tar sig uttryck i deras olika champagner. Lyxigast är den som kallas ”Vintage Experience”.

Foncalieu

4. Foncalieu, Carcassonne, Frankrike

Res till världens största vinregion Languedoc-Roussillon och stanna till hos ett av Frankrikes bästa vinkooperativ! Foncalieu har sitt säte i Arzens, men det är till den närliggande staden Carcasonne och det historiska monumentet Le Comptoir de la Cité du som du ska bege dig för att njuta av skräddarsydda vinprovningar och verkligen upptäcka vad regionen och dess vinodlare står för. Byggnaden var tidigare ett välkänt destilleri från slutet av 1800-talet som vinkooperativet varsamt har renoverat sedan övertagandet 2017. Bildkälla: @foncalieuwines

Tips inför besöket

I vissa fall behöver du boka och betala ditt besök i förväg. Kolla därför upp vad som gäller för just din tänkta destination och hur du bäst tar dig dit. Kör du bil rekommenderar vi starkt att du spottar ut all alkoholhaltig dryck du provar, att köra alkoholpåverkad är aldrig en bra idé. Köp hellre med dig önskad dryck och njut av den fullt ut vid ett annat tillfälle.

 

Finca Valpiedra

5. Finca Valpiedra, Fuenmayor, Spanien

Det spanska vindistriktet DOC Rioja med deldistrikten Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental (tidigare Rioja Baja) lockar resenärer med medeltida städer som Laguardia och Briones, bergsbyar som Ezcaray med möjlighet till skidåkning under säsong, de vackra klostren San Millan de la Cogolla och Valvanera för att inte tala om alla gastronomiska upplevelser som väntar på bland annat restaurang Alameda i Fuenmayor, enstjärniga Ícaro in Logroño samt tvåstjärniga El Portal del Echaurren i tidigare nämnda Ezcaray.

RECEPTTIPS: Fredagskockens tapas och pintxos till cava och andra spanska viner

Tapas och vin finns överallt och vill du göra ett ultimat vingårdsbesök styr du kosan till Finca Valpiedra vid randen av Ebrofloden i Rioja Alta. Bodegan är som enda vinhus i Rioja med i den prestigefyllda organisationen Grandes Pagos de España, en sammanslutning av landets 32 bästa vingårdar och husets flaggskeppsvin Finca Valpiedra Reserva återfinns på Spaniens samtliga trestjärniga krogar. Slå till på en picknick i vingården, en Segway-tur bland vinrankorna eller prova vin direkt från faten. Läs mer om dessa och fler aktiviteter här!

Fuller's Griffin Brewery

6. Fuller’s Griffin Brewery, Chiswick, Storbritannien

Oavsett om du är nyfiken på vad som gömmer sig bakom den pampiga stenbyggnaden, en bit brittisk ölhistoria, hur det går till att brygga Englands mest sålda ale på fat eller är på jakt efter fler saker att göra under din London-vistelse, så levererar alltid stadens äldsta bryggeri. Kvalitet, tradition och innovation är framgångsreceptet för Fuller’s Griffin Brewery där nya ölsorter ständigt utvecklas vid sidan av den klassiskt maltiga och balanserade ölstilen. Boka den populära bryggerituren (topprankad på Tripadvisor!) och få ett minne för livet.

Bodega Garzón

7. Bodega Garzón, Maldonado, Uruguay

Uruguay står kanske inte på topplistan över sydamerikanska vinländer att besöka, men vi utmanar dig att tänka om. Jämfört med kontinentens vinjättar Argentina och Chile råder här ett betydligt svalare atlantklimat, vilket ger förutsättningar att göra viner i stil och nivå med dem från Loire och regionerna i sydvästra Frankrike.

Bodega Garzón ansågs banbrytande när de valde att satsa på vinodling i den numera växande regionen Maldonado, men satsningen lönade sig och vineriet har belönats med flera fina utmärkelser. Det gäller även restaurangen på vingården där världsberömda kocken Francis Mallmann huserar vid den öppna elden. Förutom guidade turer i vingård och vineri, picknick med elcykel eller hiking med en sommelier kan du få blanda till ditt eget vin och gå på matlagningskurs. Se aktuellt utbud här!

Senast uppdaterad 2022-12-20. Med reservation för ändringar.

Fler tipslistor och goda receptförslag