Allt om tempranillo – Rioja-druvan som älskar ek

Tempranillo är den ledande blå druvan i de röda viner från Rioja som har definierat Spanien som vinland. Men vad doftar och smakar tempranillo, vilken mat passar bäst till och vad betyder egentligen Gran Reserva på vinetiketten? Häng med på druvguidning!

Exakt var på den Iberiska halvön tempranillo har sin födelseplats finns det flera historiska teorier om, men den kanske mest vedertagna från 1807 uppger att druvan härstammar från både Rioja och Navarra i norra Spanien. Regioner som tillsammans med Ribero del Duero är kända för magnifika tempranillo-viner, även om hela Spanien är druvans kungarike.

Vinets ursprung, huruvida det är gjort i traditionell eller modern stil samt hur det har lagrats är bra grejer att ha koll på om du vill fördjupa dig mer i olika tempranillo-viner. Då pratar vi inte enbart om kryddig, mustig och ekad röd Rioja med mjuka balanserade tanniner för tempranillo finns i många olika stilar i Spanien och på andra håll i den stora vida vinvärlden.

LÄS OCKSÅ: Crash course – allt du behöver veta om pinot noir

Vad som kännetecknar tempranillo

Namnet tempranillo kommer från spanskans ”temprano” som betyder tidigt. Förklaringen ligger i att druvan mognar tidigare än många andra spanska druvsorter. Den kräver ett varmt klimat för att nå full mognad, men ogillar hårda vindar och extremtorka.

De blå druvorna växer i medelstora klasar och ger generellt fruktiga viner med medelhög syra, rik kryddighet och tydliga tanniner som rundas av vid ekfatslagring. På Systembolaget hittar du tempranillo-viner av samtliga röda smaktyper (plus i rosévinshyllan!), även om rätt många sorterar in under ”Kryddigt & Mustigt”.

Något som också kännetecknar tempranillo är att druvan byter namn stup i kvarten. Vinnördens druvlexikon, bibeltjocka ”Wine Grapes”, listar inte mindre än ett 30-tal alias. I Ribero del Duero benämns den tinto fino eller tinta del país, som betyder ”landets röda”, i La Mancha och Valdepeñas kallas den för cencibel, i Penedès ull de llebre och tempranillo blanco är en grön druvmutation som ger frisk och fruktig vit Rioja. Men vi stannar där.

Tempranillo vinrankor
Tempranillo-rankans blad blir röda på hösten – smått unikt jämfört med andra druvsorter.

Så doftar och smakar tempranillo

Fram till mitten av 1990-talet doftade och smakade spansk tempranillo mer av vanilj och dill från amerikanska ekfat än av druvan i sig själv. Traditionalisterna fortsätter att långlagra tempranillo inuti amerikansk ek, ibland varvat med franska ekfat, medan modernisterna kör på kortare lagring och mindre vanilj, vilket resulterar i friskare och fruktigare viner.

Så vad är druvtypiskt för tempranillo? Vi svarar körsbär, slånbär, mörka bär, plommon, torkad frukt och kryddor. Ekfatslagring adderar bland annat toner av vanilj, tobak, läder, choklad och kaffe samtidigt som vinets tanniner blir alltmer sammetslena med tiden.

Ekfat
Tempranillo-viner lagras inte sällan på amerikanska ekfat som, till skillnad från franska ekfat, innehåller en hel del vanillin, vilket förklarar vaniljsmaken i det färdiga vinet.

Fler platser där tempranillo odlas

Är det tempranillo du har i ditt portvin? Jamen, visst är det! I Portugal är tempranillo nämligen en druvorna i portvin, men den går då under namnet tinta roriz eller aragonez. Druvan ingår också i andra portugisiska viner från flertalet regioner. I Languedoc i södra Frankrike har vinmakare länge odlat och använt tempranillo som en blanddruva.

LÄS MER: Nya Världen och 9 andra ord att addera till vinlingot

Vi reser vidare till Nya Världen och Kalifornien dit Frederic Bioletti tog med sig druvan 1905. Så klart färdades den under synonym, nämligen valdepeñas. Numera experimenteras det även med tempranillo i Oregon och Washington State. I Australien är tempranillo en av de procentuellt sett snabbast växande druvorna, för att inte tala om Argentina, där druvan har odlats i decennier – troligtvis tack vare spanska immigranter.

Mexiko, Chile, Sydafrika, Nya Zeeland och Thailand är andra länder som du kan hitta tempranillo i, men till syvende och sist odlas den absoluta majoriteten i Spanien.

Mat som passar till tempranillo

Tempranillo må ge upphov till mjuka, lena viner, men håll inte igen på tallriken, för det är ändå rätt biffiga matviner vi pratar om. Tänk stekt alternativt grillat lamm- eller nötkött med rejält ”maillardiserad” yta, gärna med örtkryddor och en gräddig sås eller bearnaise.

RECEPT: Matcha ett glas röd Rioja med lyxig lammytterfilé

Viña Bujanda Gran Reserva 2012
Andra torsdagen i november varje år infaller International Tempranillo Day. Värt att fira med ett glas Gran Reserva från Rioja och en bit spansk hårdost, inte sant?

Uttrycksfulla, mogna tempranillo-viner säger inte heller nej till en mustig viltgryta, rostade grönsaker, knaperstekt potatis med aioli, salta charkuterier med rökiga inslag, milda spanska hårdostar och feta korvar, oliver, pizza, smakrika gratänger eller en maffig hamburgare extra allt. Yngre, mer fruktdrivna tempranillo-viner gillar tomatbaserade pastarätter som lasagne.

RECEPT: Biff Rydberg – husmansklassiker som gillar tempranillo

Gran Reserva från ansedd producent

Familjeägda Martínez Bujanda är ett av Riojas mest etablerade vinhus, som med åren har utökat med vinodlingar i La Mancha och Rueda. Martínez Bujanda producerar endast viner från egenodlade druvor och är kända för hög och stabil kvalitet, vilket präglar alltifrån ekologiska Candidato på bag-in-box och PET-flaska till prestigevinet Finca Valpiedra Reserva.

Martínez Bujanda äger flera vingårdar som ligger i bästa möjliga läge i sina respektive distrikt. En av dessa är Viña Bujanda med 120 odlingshektar spridda över 18 lotter i Rioja Alta och Rioja Alavesa. Den leriga och kalkrika jorden är idealisk för tempranillo och för att producera exceptionell röd Rioja som exempelvis Viña Bujanda Gran Reserva 2014.

Viña Bujanda Gran Reserva 2014
nr 2221

Denna framstående Gran Reserva på 100 procent tempranillo har jäst på ståltank i knappt tre veckor för att sedan lagras i två år på franska och amerikanska ekfat följt av hela fem år på flaska. Vinet har en djupröd färg med tegelnyans. Doften är komplex, utvecklad och kryddig med fatkaraktär och inslag av vanilj, tobak, mörka bär och plommon. Smaken är intensiv och mjuk med välbalanserad syra och lång eftersmak. Servera vid cirka 18 grader till lagrad ost, mustiga grytor samt rätter av lamm- och nötkött.

Från olagrat till långlagrat

Röda viner från Rioja delas in i fyra klassificeringar utifrån hur länge vinet minst måste ha lagrats på ekfat respektive flaska, vilket i sin tur bestämmer smakprofilen. Då det endast lönar sig att långlagra de bästa vinerna är klassificeringssystemet ett mått på vinets kvalitet.

1. Jóven

Namnet skvallrar om att vi har med ett ungt vin att göra. Det säljs oftast redan året efter skörd och här snackar vi ren frukt i flaskan. Kalla det för det nakna Rioja om du vill, eller med andra ord ett tillfälle att upptäcka hur tempranillo smakar utan inblandning av ekfat.

2. Crianza

Crianza betyder ordagrant ”åldrande” och för att få skriva det på den röda Rioja-flaskan måste vinet lagras i minst 24 månader, varav minst 12 månader på ekfat.

3. Reserva

Endast Rioja-viner med ursprungsbeteckningarna DO och DOCa får kallas Reserva. Dessa måste lagras i minst 36 månader, varav minst 12 månader på fat, före försäljning år fyra.

4. Gran Reserva

Det är bara under årgångar när druvskörden är av högsta kvalitet som Gran Reserva görs. Lagen stipulerar lagring i minst 60 månader, varav minst 24 månader på ekfat, men många Rioja-producenter låter vinerna ligga längre än så.

Hållbart val! Candidato Ecologico (box)

Läs mer

Finca Valpiedra Reserva 2015

(BS)

Läs mer

Cantos de Valpiedra

Läs mer

Recepttips, mer vinvetande och kaffeskola