Ris, kokos och potatis – allt om växtbaserade drycker

Lär dig mer om olika växtbaserade drycker, hur du använder dem och varför det får heta kokosmjölk, men inte rismjölk. Vi tipsar också om fem smakrika och lättlagade recept med växtbaserade alternativ till mjölk. Hoppas det ska smaka!

Vissa av oss minns tiden då du bara kunde få ”vanlig” eller laktosfri mjölk i din köpta caffè latte. Sedan dess har utbudet av växtbaserade alternativ till mjölk, grädde, yoghurt och kvarg fullkomligt exploderat där råvaran kan vara alltifrån ris, kokos, soja och havre till sötmandlar, hasselnötter, ärter och potatis. Det är också populärt i vissa kretsar att göra egen växtdryck.

Inte enbart laktosintoleranta, komjölksproteinallergiker och strikta veganer väljer att använda växtbaserade drycker. Den globala trenden drivs till stor del av människor som vill minska sitt intag av animaliska livsmedel, inkludera mer mat från växtriket, äta hälsosamt, värna om klimatet och miljön samt upptäcka nya, spännande smaker och sätt att laga mat.

Guide till olika växtdrycker

RISDRYCK
Växtdryck baserad på ris hör till en av de tidigaste sorterna på marknaden. Risdryck är fri från gluten och har en neutral smak med naturlig sötma från råvaran i sig. Använd kall eller varm på samma sätt som mjölk. Testa i en smoothie, till flingor eller müsli samt till all slags matlagning och bakning (se tips längre ner!).

KOKOSDRYCK
När du vill få in mer exotisk smak i det du dricker, lagar och bakar är kokosdryck det rätta valet. Till skillnad från kokosmjölk är detta en mer utspädd variant, men fortfarande med söt smak från kokosnöt. Särskilt bra trivs kokosdrycken tillsammans med andra tropiska frukter. Ett hett tips är att göra varm choklad på kokosdryck eller testa vår solgula smoothie nedan.

HAVREDRYCK
Detta är den allra vanligaste bland växtdrycker i Sverige. Ofta är havredrycken baserad på svenskodlad råvara och det finns särskilda sorters havredryck att ha i kaffe eller att skumma, vilket säkert har bidragit till dess popularitet. Drick som den är, använd i och till gröt eller overnight oats, gör pannkakor eller annan mat. Havredryck kan innehålla spår av gluten, så vet du med dig att du är känslig, välj en uttalat glutenfri havredryck eller en annan växtdryck.

Visste du att…
De flesta växtbaserade drycker berikas med kalcium, D-vitamin och vitamin B2/B12 för att bättre säkerställa ett balanserat näringsintag vid exempelvis vegansk kosthållning. Vitamin- och mineralberikning är däremot inte tillåtet i ekologiska produkter.

Varför dryck – inte mjölk

Du har säkert sett att det kan stå rismjölk, havremjölk eller sojamjölk i ett recept eller att det används i vardagligt tal, men om du frågar EU får det varken heta så på förpackningen eller användas i någon form av marknadsföring. Det har EU-domstolen fattat beslut om med motiveringen att termen mjölk är associerad med mejeriprodukter, vilket kan vilseleda konsumenten då dessa drycker baseras på vegetabiliska ingredienser.

Mjölkfria alternativ till grädde, yoghurt, kvarg, smör eller ost får inte heller benämnas vid dessa termer. Några undantag är kokosmjölk, kokosgrädde, jordnötssmör och kakaosmör.

MANDELDRYCK
Genom att mala sötmandel (räknas till gruppen nötter enligt EUs märkningsregler), blanda med vatten och sedan filtrera vätskan blir den till en mandeldryck. Den är rik på vitamin E och har en lite nötigare smak som många uppskattar. Prova i en chiapudding eller leta upp ett mandelbaserat alternativ till matlagnings-/vispgrädde och gör en klassisk flygande Jacob med salta mandlar i stället för jordnötter till servering. Finns både sötad och osötad.

ANDRA NÖTDRYCKER
Förutom mandeldryck kan du hitta andra nötbaserade växtdrycker av hasselnöt, cashewnöt och pistagenöt. Samtliga har fördelaktigt rykte om sig att vara goda att dricka naturella för den nötiga smaken och krämiga konsistensens skull.

SOJADRYCK
Sojadrycken görs på sojabönor och finns både sötad och osötad. Smaken är relativt mild och med åren har drycken utvecklats för att den sensoriska kvaliteten ska bli så bra som möjligt. I sojadrycken är proteininnehållet jämförbart med vanlig mjölk.

ÄRTDRYCK
Ärtbaserad dryck är ett av de nyare vegetabiliska alternativen till mjölk. Ärtdryck har en neutral smak och sötas lätt med agavesirap eller inte alls. Likt sojadryck har den ett högt proteininnehåll. Produktionen av ärter kräver förhållandevis lite vatten och odlingsyta, vilket gör ärtdrycken till ett miljövänligt och klimatsmart alternativ. Finns anpassad för skumning.

POTATISDRYCK
Jo, du läste rätt, numera finns det svenskproducerad potatisdryck i olika smaker, däribland en variant anpassad för skumning. Enligt de som ligger bakom den har smak, krämighet och lågt klimatavtryck imponerat på konsument- och expertpaneler. Förenklat är drycken är en emulsion av potatis och rapsolja, vilket sägs vara en fördel då den aldrig skär sig.

5 recept med växtdryck

1. Superenkel vegansk bananglass ”nice cream”
Vi sa superenkel, inte supersnabb. För även en krämig nice cream på banan och risdryck behöver tid att frysa till rätt konsistens. Mixar ihop den gör du dock på nolltid!

Till receptet

2. Smoothie med ananas, mango och koriander
Har du reslängtan? Mixa en soligt gul och krämig smoothie med kokos- och risdryck, mango, ananas, lime och koriander. Ta en sipp och dröm dig bort till mer exotiska breddgrader!

Till receptet

Tips!
För ännu mer exotisk smak som också får det att hetta till – addera valfritt antal stänk TABASCO® Habanero pepparsås. För mildare chilisting testa TABASCO® Grön pepparsås.

3. Smoothie med blåbär och rödbeta
Bästa sättet att blanda frukt och grönt är i en smoothie, om du frågar oss. Just denna veganska smoothie med ekologisk risdryck innehåller blåbär, rödbeta, pak choi och banan.

Till receptet

4. Hemgjorda proteinbars med nötter
När du är i behov av bra energi – gör egna bars av nötter, frön, kokos, dadlar och originalet inom risdryck. Då har du alltid nära till den perfekta energiuppladdningen.

Till receptet

5. Grönsakssoppa med kikärter
Har du en ambition att äta mer grönt eller är du redan grönsaksfrälst? Oavsett är det här en soppa för alla – fulladdad med schysst näring, kryddigt god smak och vackra färger.

Till receptet

Tips!
Servera gärna soppan med ett gott bröd och en klick hummus, gärna den från Mézete!

Dream & Joya sortiment

Dream har blivit Dream & Joya

Originalet inom risdryck från Dream har funnits på marknaden i över 40 år och är uppskattad av konsumenter över hela världen. Nyligen gick företaget samman med det österrikiska varumärket Joya och bildade Dream & Joya. Ordet Joya är en kortversion av ”enjoy & soya”, vilket skvallrar om varumärkets arv och kunskap inom sojabaserade produkter. Joya är det perfekta komplementet till Dream som länge varit experter inom ris och havre.

Tillsammans kan Dream & Joya erbjuda ett ännu bredare sortiment i nya förpackningar. På den svenska marknaden hittar du ett urval av dessa. Närmare bestämt tre olika växtdrycker i 1-litersförpackning; Dream & Joya Rice Drink + Calcium, Dream & Joya Organic Rice Drink och Dream & Joya Coconut Rice Drink samt två matlagningsprodukter i 200 ml-förpackning; Dream & Joya Rice Cuisine och 2022 års nyhet Dream & Joya Almond Cuisine – ett vispbart, mandelbaserat alternativ till vispgrädde som även tål upphettning.

Växtbaserat kan också vara allt det här

Genom att prenumerera, godkänner jag SMAKAs användarvillkor samt personuppgiftspolicy.