Typ, temperatur och tid – vägen till en egen ölkällare
Jodå, visst går det alldeles utmärkt att lagra öl – bara du har koll på de tre T:na: typ, temperatur och tid. Här är en enkel trestegsguide till din alldeles egna lagringskällare för öl. Sist, men inte minst, tipsar vi om tre spännande ölsorter att börja fylla den med.
På samma sätt som att vissa viner vinner på lagring utvecklar även öl en mer komplex karaktär och smak med tiden – vissa öl kan faktiskt vara värda att vänta på i upp till 20 år (!). Så om du känner att du vill ta din ölentusiasm till nästa nivå kan det vara läge att bygga upp en egen bank av öl, där det bara är dina egna smakpreferenser som sätter gränserna.
LÄS OCKSÅ: När du vill använda öl i maten (var god läs detta först)
Så bygger du en ölkällare
Vi listar tre saker på T att tänka om du funderar på att bygga en egen ölkällare.
1. T som i typ – kraftigt är melodin
Bäst lämpade för en längre tids lagring är kraftigare öltyper som ale, imperial stout, barley wine och många belgiska ölsorter (som det här trappistölet vi tipsar om när du scrollar ner). Ju högre alkoholhalt, gärna på sju volymprocent eller uppåt, och mer humle desto lagringsvänligare öl. Att ölet är ”bottle conditioned”, buteljerat med jästen kvar i flaskan, är en god förutsättning. Lättare öl som lager och pilsner vinner inte på lagring på samma sätt.
2. T som i temperatur – tänk svalskåp
En stabil temperatur någonstans mellan 11–15 grader är perfekt för att lagra öl. Låt också flaskorna stå mörkt. Om flaskan har kork ska den helst förvaras liggande, så att korken hålls fuktig och inte torkar ut och börjar släppa in luft (samma princip gäller för vinlagring). Öl med kapsyl och jästfällning kvar i flaskan vill stå upprätt. Häll upp försiktigt vid servering.
LÄS OCKSÅ: Nyskapande ölkultur från Londons stolthet vid Themsens strand
3. T som i tid – bunkra och stäm av vartefter
Olika öl utvecklas olika snabbt och mycket, men många bra öl kan utan problem lagras uppemot 20 år, de flesta åtminstone 4–5 år. Ett bra knep är att köpa flera flaskor av varje öl så att du kan testa av dem med något halvårs mellanrum – att hänga med på smakernas utvecklingsresa är en del av nöjet! Anteckna med fördel vid varje provningstillfälle.
RECEPTTIPS: Brie och bakat fikon på rågknäcke till populär brittisk ale
Generellt dämpas ölets humlekaraktär efter sex till 12 månader, samtidigt som ölets sockerinnehåll bryts ned, vilket får ölet att ändra både färg och smak. Men kom ihåg att varje flaska öl är en egen individ och ett eget litet universum, som alla kommer att utvecklas olika fort och mycket. Det är bara att sätta i gång och prova dig fram!