Engelsk hantverkscider kontra svensk ciderrevolution
Svensk hantverkscider boomar just nu. Ja, vissa kallar det för en ciderrevolution. Men detta med hantverkscider är gamla nyheter i bland annat Storbritannien där en mix av ursprung, traditioner och innovativ teknik har lett utvecklingen och intresset framåt.
Även om hantverkscidern fortfarande ligger långt efter hantverksölen i storlek i England är det ett segment som växer starkt och stadigt. Inte minst tack vare ett antal mindre spelare som utgår från närproducerad färsk frukt av hög kvalitet och traditionella hantverksmetoder med flaskjäsning och naturlig sötning.
En sådan producent är prisbelönta Cornish Orchards i grevskapet Cornwall beläget i sydvästra England, som sedan starten 1992 har gått från att vara ett litet enmansföretag till en verksamhet med ett 30-tal anställda.
På Cornish Orchards sker cidertillverkningen i harmoni med årstiderna. Svala vintermånader bidrar till en sund jäsning, vilket ger maximal smak och karaktär till cidern.
– I de flesta av våra cider använder vi en kombination av traditionella cideräpplen och vanliga matäpplen. Det ger cidern mycket kropp, tanniner och smak, samtidigt som matäpplena bidrar med en pigg syra, berättar Patrick Gardner, vd för Cornish Orchards.
Enkelhet nyckeln till framgång
Patrick Gardner menar att grunden till en riktigt bra cider är ”keep it simple”, precis som i matlagning; att utgå från bra råvaror och fokusera på omsorg i detaljerna.
– Slutligen gäller det att hålla cidern så ren som möjligt. Vår filosofi är att ju färre ingredienser, desto mer möjlighet för frukten att vara stjärnan, säger han.
Bortglömd dryck i Sverige
I Sverige tillverkade och drack vi cider på svenska trädgårdsäpplen ända fram till 1600-talet, men under 1700-talet minskade bruket av äpplen till fermenterad dryck av någon anledning markant, och ”riktig” cider har i stort varit helt utraderad sedan dess.
Men i början av 2010-talet, närmare bestämt 2012, drog isciderproducenten Brännland Cider i Umeå igång sin verksamhet, och en ciderrevolution tar sin början, med syfte att vända upp och ner på föreställningen om vad svensk cider kan vara.
En fruktigt bubblande trend
2013 bildades Svenska Ciderfrämjandet och i dag finns flertalet hantverksmässiga ciderpionjärer i Sverige. Gemensamt för dem alla är att de sätter råvaran, det traditionella hantverkskunnandet och det lokala uttrycket i fokus, och där grunden är jäsning av 100 procent must från äpplen och päron.
Spritmuseum har en pågående utställning om hantverkscider (till och med 1 november 2020), Systembolaget listas löpande nyheter inom hantverkscider och SM i hantverkscider har hittills arrangerats hela tre år i rad. Allt är tydliga tecken i tiden – hantverkscidern är här för att stanna, såväl den engelska som den svenska.
2 x engelsk hantverkscider
Definition av svensk hantverkscider
England med flera europeiska länder har en lång tradition av att omvandla äppel- och också päronmust till cider. Reglerna för vad som får kallas för cider ser olika ut i olika länder.
Så här lyder Svenska Ciderfrämjandet definition av just hantverkscider:
- All must som ska jäsas får endast komma från nypressade, svenskodlade äpplen och inte vara gjord av koncentrat.
- Lägsta halt av råsaft i den färdig ciderprodukten ska vara 85 procent.
- Produktionen ska följa alla relevanta lagar som gäller i Sverige och tillverkaren ska ha ett robust kvalitetssäkringssystem.